Aderarea la NATO: Erdogan acceptă să îl primească pe premierul suedez

  • 21 Octombrie 2022 16:54
Aderarea la NATO: Erdogan acceptă să îl primească pe premierul suedez

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat vineri să îl primească pe prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, care s-a declarat pregătit, cu o zi în urmă, să se deplaseze "imediat" în Turcia pentru a obține acordul Ankarei pentru aderarea țării sale la NATO, relatează AFP.

Noul premier suedez a cerut să fie primit. Le-am spus prietenilor noștri: Stabiliți o întâlnire pentru ca el să vină", a declarat șeful statului turc în timpul zborului care îl aducea dintr-o vizită din Azerbaidjan, conform unor afirmații apărute în media turce.

Erdogan, care amenință să blocheze intrarea Suediei și Finlandei în NATO, a avertizat din nou că parlamentul turc nu va ratifica aderarea celor două state nordice atât timp când nu vor fi onorate cererile de extrădare formulate de Ankara.

"Acești teroriști (...) trebuie reținuți și predați nouă", a declarat președintele turc.

Șeful statutului acuză Suedia și Finlanda că îi protejează în special pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și din Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), considerate drept teroriste de către Ankara.

Până în acest moment, 28 de state membre - din cele 30 - ale Alianței Nord-Atlantice au ratificat aderarea Suediei și Finlandei, transmite Agerpres.

Numai Ungaria și Turcia mai trebuie să își dea acordul final.

La summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie, Suedia, Finlanda și Turcia au semnat un memorandum care deschide accesul celor două state nordice la Alianța Nord-Atlantică.

Însă președintele turc a amenințat imediat cu un veto în cazul în care nu vor fi îndeplinite unele condiții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău