Aderarea Finlandei și Suediei la NATO: Erdogan va discuta sâmbătă cu Stoltenberg

  • 20 Mai 2022 19:26
Aderarea Finlandei și Suediei la NATO: Erdogan va discuta sâmbătă cu Stoltenberg

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care amenință de o săptămână că va bloca extinderea NATO cu Suedia și Finlanda, urmează să aibă sâmbătă o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat el vineri, relatează AFP.

"Am discutat astăzi cu premierul olandez (Mark Rutte). Responsabilii din Regatului Unit și Finlanda au cerut de asemenea o convorbire prevăzută pentru mâine (sâmbătă). Și după aceea vom discuta cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg", a declarat el.

"Vom continua diplomația telefonică", a dat asigurări șeful statului turc, reiterându-și ostilitatea față de aderarea țărilor care adăpostesc "teroriști". "Nu putem spune DA" Suediei și Finlandei, a repetat Erdogan, care a făcut această declarație la ieșirea de la rugăciunea de vineri.

Este chiar momentul în care și-a anunțat săptămâna trecută ostilitatea față de aderarea celor două țări, pe care le-a acuzat că susțin organizațiile teroriste kurde PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și YPG (Unitățile de protecție populare), aripa armată a Partidului unii democratice kurde din Siria, susținută de SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Stoltenberg a dat asigurări joi că NATO vrea să răspundă "îngrijorărilor" Turciei pentru a găsi "un acord pentru a merge înainte", iar președintele finlandez Sauli Niinisto s-a declarat "gata să discute", condamnând în același timp "terorismul sub toate formele sale".

"Occidentalii consideră PKK organizație teroristă, dar de ce nu se întâmplă la fel cu YPG? Și ei formează o organizație teroristă", a spus președintele turc.

El le reproșează țărilor nordice că au primit numeroși membri ai PKK, între care circa 30 a căror extrădare a fost solicitată în van de Turcia la Stockholm.

"Avem toate documentele și informațiile privind aceste organizații teroriste. Victimele suntem noi. Dacă NATO, care este o organizație teroristă, se îngrijorează din cauza terorismului, ea nu ar trebui să le permită să adere", a insistat Erdogan.

Pe lângă chestiunea "teroriștilor", Turcia le reproșează de asemenea Suediei și Finlandei că au suspendat vânzările de arme către Turcia din 2019, drept represalii față de operațiunea turcă din nordul Siriei.

După ce cele două țări au evocat la începutul săptămânii trimiterea de delegații diplomatice la Ankara, Recep Tayyip Erdogan le-a sfătuit să nu mai facă deplasarea. "Vor să vină pentru a ne convinge? Să nu se mai obosească!", a afirmat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău