ADEPT | Al patrulea val pandemic a avut loc pe fundalul scăderii interesului pentru vaccinare
-
05 Noiembrie 2021 15:22
Cel de al patrulea val pandemic COVID-19 trece faze diferite în statele Europei Centrale și de Est. În Republica Moldova, acesta a început în iulie 2021 și, evident, este de import, legat de circulația persoanelor în perioada vacanței de vară. Astfel, în perioada iulie - octombrie au fost înregistrate 1259 de cazuri de import de COVID-19, din peste 40 de țări. Constatările se conțin într-o notă analitică, elaborată de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT. Potrivit autorilor, evoluția celui de-al patrulea val pandemic a avut loc pe fundalul scăderii interesului populației pentru procesul de imunizare, transmite IPN.
În nota analitică se precizează că scăderea numărului de imunizări are, probabil, un impact major asupra duratei răspândirii celui de-al patrulea val pandemic, care ține deja a patra lună. Date statistice arată că în ultima săptămână din octombrie situația s-a inversat, în Republica Moldova și România s-a înregistrat o descreștere a cazurilor COVID-19 cu 14% și, respectiv, 19%.
Republica Moldova este la mijlocul clasamentului referitor la rata contaminărilor, aflându-se pe o pantă descendentă. Cu toate acestea, numărul cazurilor letale de pe urma COVID-19 a fost în creștere cu 10% în ultima săptămână din octombrie.
Potrivit experților medicali, vaccinarea rămâne cel mai eficient remediu împotriva COVID-19. Din păcate, Republica Moldova rămâne la coada clasamentului în ceea ce privește rata de imunizare.
Autorii mai precizează că, deși vaccinarea este foarte importantă în procesul de combatere a pandemiei, oricum, sunt foarte importante și respectarea restricțiilor impuse de autoritățile statelor. Portalul ourworldindata.org a estimat indicele mediu al rigurozității măsurilor de protecție impuse de autorități în diferite state, având la bază nouă indicatori, inclusiv închiderea școlilor, impunerea muncii la distanță, interdicțiile de călătorie etc. Restricțiile impuse de autoritățile Republicii Moldova sunt de o rigurozitate foarte scăzută, în comparație cu cele din Letonia. În Republica Moldova autoritățile abia intenționează să impună obligativitatea certificatului COVID-19 pentru accesul la locul de muncă, însă această intenție este contestată de Confederația Națională a Patronatului.
În luna octombrie în unitățile administrativ-teritoriale numărul de contaminări a fost diferit. „Este de remarcat faptul că la 19 septembrie - 3 octombrie în Găgăuzia s-au desfășurat alegeri pentru Adunarea Populară a regiunii, iar datele statistice arată că desfășurarea campaniei electorale cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 nu a avut vreun impact negativ asupra stării epidemiologice din regiune”, se arată în notă. Se distinge că în UTA Găgăuzia, unde au avut loc alegeri, rata contaminării a crescut în luna octombrie cu doar 15%, comparativ cu întreaga țară, unde creșterea a fost de 60%.
Nota analitică ADEPT este dezvoltată în cadrul proiectului „Sporirea controlului public asupra activității autorităților publice centrale în gestionarea crizei COVID-19”, cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.