Acuzațiile împotriva polițiștilor din Minneapolis furnizează detalii despre moartea lui George Floyd

  • 04 Iunie 2020 20:14
Acuzațiile împotriva polițiștilor din Minneapolis furnizează detalii despre moartea lui George Floyd

Acuzațiile formulate miercuri de procuratura statului american Minnesota împotriva a patru foști polițiști din Minneapolis prezintă detalii despre ultimele clipe din viața lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis în 25 mai și a cărui moarte a fost urmată de proteste de stradă violente în Statele Unite, transmite dpa.

În ultimele 20 de minute din viață, Floyd a fost amenințat cu pistolul de unul din cei patru polițiști implicați în arestarea sa, arată rechizitoriul depus joi la dosar de procuratură. Suspectat că ar fi plătit la un magazin cu o bancnotă falsă de 20 de dolari, Floyd a fost scos de polițiști din automobilul său. El i-a rugat pe agenți să nu îl închidă în spatele mașinii poliției, deoarece suferă de claustrofobie.

În timp ce era întins la pământ, cu gâtul sub genunchiul polițistului Derek Chauvin, Floyd a spus la un moment dat "Mor!", la care i s-a replicat "Vorbești foarte bine".

Când un coleg s-a arătat îngrijorat de starea lui Floyd și a întrebat dacă acesta nu ar trebui întors pe o parte, Chauvin, înregistrat video ținând genunchiul pe gâtul arestatului, a răspuns: "Nu, să stea liniștit unde l-am pus".

La scurt timp după moartea lui Floyd, cei patru au fost dați afară din poliție.

Procurorii au consemnat oficial succesiunea evenimentelor, după ce un magazin a anunțat la numărul de urgență 911 că a primit o bancnotă falsă. Primii ajunși la fața locului au fost agenții Thomas Lane și Alexander Kueng. Ei au mers pe jos până lângă mașina lui Floyd, unde acesta se afla la volan, o femeie - pe locul din dreapta față, iar un alt bărbat - pe bancheta din spate. Lane a mers pe partea șoferului, a scos arma și i-a cerut lui Floyd să își arate mâinile. Kueng a rămas pe dreapta automobilului.

După ce Floyd a pus mâinile pe volan, Lane l-a tras afară din mașină și i-a pus cătușele, apoi i-a ordonat să stea jos. Floyd s-a conformat și i s-a adresat calm polițistului, cu cuvintele "Mulțumesc, omule". Kueng i-a comunicat suspectului că este arestat pentru că a pus în circulație de bani falși, apoi a încercat să îl conducă la mașina poliției. Floyd a devenit rigid și a căzut la sol, indicând clar că nu opune rezistență, dar că nu vrea să intre pe locurile din spate, din cauza claustrofobiei.

La scurt timp, la fața locului au sosit încă doi agenți, Chauvin și Tou Thao. Toți cei patru polițiști "au încercat de mai multe ori să îl așeze pe Floyd pe bancheta din spate a automobilului de patrulare, împingându-l".

Apoi Chauvin l-a scos pe Floyd din mașina poliției, iar acesta a căzut la sol, cu fața în jos, având în continuare mâinile prinse în cătușe; Kueng îl ținea din spate, iar Lane de mâini. Floyd le-a spus că nu poate să respire.

La un moment dat, Lane i-a spus colegului său Chauvin: "Sunt îngrijorat de delir agitat sau ceva", însă nu a încercat în niciun fel să reducă forța aplicată suspectului, mai arată rechizitoriul.

După aproape nouă minute, timp în care Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, Kueng a încercat să-i ia pulsul acestuia, la mâna dreaptă, și a spus "Nu găsesc nimic". Chauvin s-a ridicat de pe victima sa după opt minute și 46 de secunde; în acel moment, Floyd nu mai reacționa.

Toți cei patru foști polițiști ar putea fi condamnați la pedepse cu închisoarea de câteva zeci de ani. Pentru omor, pedeapsa maximă este de 40, ca și pentru complicitate la aceeași infracțiune.

Marți, Departamentul de Poliție din Minneapolis a făcut public dosarul de personal al lui Chauvin, care a fost angajat al departamentului din octombrie 2001. El a fost sancționat disciplinar o singură dată, deși au existat 17 anchete interne împotriva sa. Incidentul pentru care a fost sancționat a avut loc în 2017, în cartierul Longfellow, în sudul orașului Minneapolis. când Chauvin a fost acuzat că a tras o femeie afară din automobilul ei, după ce a oprit-o pentru depășirea cu 10 mile pe oră (circa 16 km/h) a limitei de viteză din zonă. Femeia a depus a doua zi o plângere împotriva polițistului.

Conform dosarului intern, Thao a fost și el anchetat de cel puțin șase ori de departamentul din care făcea parte. Niciuna din investigații nu a fost urmată de sancțiuni; una este încă în curs.

Departamentul nu a confirmat și nu a dorit să comenteze noile acuzații împotriva agenților concediați, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău