Procuratura generală afirmă că acuzațiile lui Sorin Stati la adresa procurorului general interimar, Dumitru Robu, nu s-au confirmat

  • 29 August 2022 18:15
Procuratura generală afirmă că acuzațiile lui Sorin Stati la adresa procurorului general interimar, Dumitru Robu, nu s-au confirmat

Un comunicat al Procuraturii Generale, făcut public luni, anunță că ”prin ordonanța din 29 august 2022 emisă de procurorul Nadejda Busuioc, a fost dispus refuzul în pornirea urmăririi penale pe faptele expuse în sesizarea domnului Sorin Stati privind pretinsele acțiuni ilegale ale Procurorului General interimar Dumitru Robu, din motiv că nu există faptul vreunei infracțiuni prevăzute de legea penală”.

”Reamintim, că procurorul Nadejda Busuioc a fost desemnată de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru a decide asupra sesizării înaintate de către Sorin Stati.
 
În opinia procurorului de caz, soluția respectivă, de a refuza în pornirea urmăririi penale, a fost determinată de următoarele argumente: „presupusa bănuială rezonabilă cu privire la comiterea unor pretinse acte de corupție sau altor pretinse acțiuni ilegale de către Procurorul General interimar Dumitru Robu s-a bazat în exclusivitate pe cele declarate de Sorin Stati, care nu a putut aduce careva mijloace materiale de probă în confirmarea celor invocate, precum și care personal a declarat că nu a fost prezent la evenimentele relatate ca fiind ilegale, ci în majoritatea cazurilor a relatat opiniei publice presupusele fapte infracționale la care nu a fost martor direct, dar care i-au fost aduse la cunoștință de către sursele de informații din cadrul organelor de drept cu scopul de a fi făcute publice”.
 
Subsecvent, procurorul de caz și-a motivat soluția invocând că, „în cadrul investigației efectuate a fost demonstrat cu certitudine faptul că alegațiile domnului Sorin Stati referitor la pretinsele acte de corupție comise de către domnul Dumitru Robu, nu corespund adevărului, fiind infirmate în totalitate prin probele administrate legal în cadrul prezentului proces penal”.
 

În contextul celor expuse, precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 299/1 din Codul de procedură penală, decizia procurorului desemnat de CSP, prin care s-a refuzat în pornirea urmăririi penale, poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție”, se spune în comunicat.

Fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, a lansat anterior acuzații la adresa procurorul general interimar, Dumitru Robu. Potrivit lui Sorin Stati, pe când Dumitru Robu activa în calitate de procuror în Procuratura de Transport, în anul 2008, acesta ar fi estorcat bani de la oameni de afaceri pentru a nu organiza controale și pentru a clasa dosare penale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău