Acuzat de fraudă cu fonduri europene și contestat masiv în stradă, premierul miliardar al Cehiei atacă UE și dă vina pe Soros

  • 05 Iunie 2019 15:05
Acuzat de fraudă cu fonduri europene și contestat masiv în stradă, premierul miliardar al Cehiei atacă UE și dă vina pe Soros

Premierul miliardar al Cehiei, Andrej Babis, contestat în stradă de mii de persoane care îi cer demisia după ce acesta a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene, a început să critice Uniunea Europeană pentru un audit care l-a găsit pe Babis vinovat de conflict de interese. Premierul ceh a declarat că acuzațiile instituțiilor europene sunt „o tentativă de a destabiliza țara pe care el o conduce”, relatează Bloomberg.

Presat de cei aproximativ 100.000 de protestatarii care au ocupat străzile din Praga pentru a-i cere demisia, premierul Andrej Babis și-a schimbat peste noapte discursul dintr-unul pro-european într-unul plin de critici la adresa Uniunii Europene. 

Babis a respins auditul Comisiei Europene, în care e acuzat de conflict de interese, dar și acuzațiile de fraudă cu fonduri europene, pentru care Bruxellesul îi cere să returneze 17,4 milioane de euro. În plus, UE mai pregătește și un al doilea raport referitor la subvenții de 78 de milioane de euro.

Andrej Babis a spus că vrea să se plângă la Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, în legătură cu aceste rapoarte. „Cu siguranță îl voi întreba pe domnul Juncker cum este posibil să aibă auditori atât de incompetenți. 

Mai mult, Babis a declarat că nu va returna niciun ban din subvențiile pe care Uniunea Europeană le-a plătit companiei Agrofert, fondată de premierul ceh în urmă cu 20 de ani. Babis a dat vina și pe George Soros, pe care îl acuză că s-ar afla în spatele acuzațiilor care i se aduc. 

„Este un raport foarte dubios, plin de greșeli și inexactități, care are toate indiciile unui atac. Un  atac care este, de fapt, orchestrat împotriva întregii republice cehe”, a declarat Andrej Babis. 

„Afirmațiile recente ale premierului se încadrează în retorica altor lideri din Varșovia, București și Budapesta, care au intrat în conflict cu UE din cauza erodării principiilor democratice și statului de drept din țările lor. Dar, spre deosebire de restul, Babis nu a intervenit până acum în sistemul judiciar din Cehia. El se confruntă acum cu cele mai mari proteste din Cehia de la căderea comunismului, în 1989”, scrie Bloomberg. 

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău