Actorul, regizorul și scenaristul Dumitru Fusu, comemorat la Biblioteca Națională
-
02 Aprilie 2018 18:09
Actorul, regizorul și scenaristul Dumitru Fusu, a fost comemorat în cadrul unei manifestări organizate la Biblioteca Națională, la 80 de ani de la naștere. În cadrul evenimentului a fost vernisată și o expoziție cu lucrări de grafică semnate de artistul Dumitru Fusu, din colecția familiei Fusu. Expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 27 aprilie, transmite IPN.
Cineastul Mihai Poiată a spus că Dumitru Fusu a fost artistul total, care a încercat să le facă pe toate. Este imposibil să vorbești despre Dumitru Fusu doar ca cineast sau actor.
Academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că Dumitru Fusu a fost poetul și artistul națiunii, un artist prin excelență. A fost cel care a făcut parte din generația de aur a Luceafărului și a fost printre primii care au semnat declarația de unire cu România.
„Dumitru Fusu a spart gheața, fugind de scena clasică și totodată era actorul și regizorul care-și purta teatrul în spate”, a menționat scriitorul Iulian Filip.
Veronica Bantaș, șefa serviciului marketing și comunicare socioculturală la Biblioteca Națională a Moldovei, spune că pentru Biblioteca Națională este o onoare să găzduiască un astfel de eveniment. „Dumitru Fusu – artistul legendă, așa am numit noi acest eveniment de anvergură națională, în cadrul Salonului de Artă: Ședința Clubului Literar „Homo Aestheticus”. Dumitru Fusu face parte din generația de aur a teatrului din Republica Moldova”, a adăugat Veronica Bantaș.
Dumitru Fusu s-a născut la 25 martie 1938 în satul Parcova, județul Bălți. A absolvit Școala teatrală „Boris Șciukin” și cursurile superioare de Regie și Scenaristică din Moscova. În anii 1960-1970, cu unele întreruperi, a fost actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. În 1968, fondează Teatrul unui singur Actor. Este regizor la studioul „Moldova-film" în perioada 1979-1984 și organizator la Chișinău al Festivalului Internațional de Teatru „One ManShouw". În cinematografie a debutat ca actor în anul 1961, în filmul „Omul merge după soare" (regizor Mihail Kalik). A fost membru al Uniunii Cineaștilor din 1976.
S-a stins din viață la 14 ianuarie 2014.