Actorul Dorel Vișan, invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

  • 05 Septembrie 2022 17:28
Actorul Dorel Vișan, invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

Marele actor Dorel Vișan va fi invitatul special al celei de-a opta ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care se va desfășura în perioada 22-25 septembrie la cinematografele Cineplex-Loteanu și Odeon.

Cu ocazia împlinirii a 85 de ani, ZFR îi dedică celebrului actor un Focus de trei filme, unde acesta interpretează unele dintre cele mai importante roluri ale carierei sale impresionante.

“Ne bucură foarte tare că Dorel Vișan a acceptat invitația de a veni la Chișinău și de a sta de vorbă cu publicul, care îl va aștepta cu interes. Este un privilegiu pentru ZFR să îl aibă invitat de onoare și să îi dedice una dintre secțiuni”, spun organizatorii.

Evenimentul se va deschide cu “Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), un film care a făcut parte din competiția Festivalului de la Cannes. Dorel Vișan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorând în același timp problemele lor majore.

Secțiunea mai cuprinde filmul “Iacob” (1988), regizat tot de Mircea Daneliuc. Aici, Dorel Vișan joacă un miner din Transilvania, bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Pentru interpretarea sa, actorul a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.

Al treilea film din Focus este “O lacrimă de fată” (1982, regia Iosif Demian), selectat de asemenea la Festivalul de la Cannes. Protagonistul interpretat de Dorel Vișan este un anchetator care investighează moartea suspectă a unei fete înecate într-un sat.

Tradiționala secțiune Retro, dedicată cinematografiei de altădată, o va omagia pe cineasta Malvina Urșianu (1927-2015), prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: “Trecătoarele iubiri” (1974) și “Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980).

Filmele vor fi introduse de cunoscutul critic Magda Mihăilescu, care va susține de asemenea un masterclass deschis publicului larg despre cinematografia română de ieri și de azi, despre importanța criticii de film și despre strălucirea marilor festivaluri.

ZFR continuă și în acest an parteneriatul cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) “Ion Luca Caragiale” din București, prin proiectarea unei noi serii de scurtmetraje studențești de patrimoniu, digitalizate recent în cadrul unui proiect numit Arhiva Activă.

Așa cum a anunțat deja, ZFR va prezenta de asemenea, în secțiunea Filme noi, șapte pelicule de succes ale ultimului an: “Metronom”, de Alexandru Belc, “Crai nou”, de Alina Grigore, “Imaculat”, de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, “Miracol”, de Bogdan George Apetri, “Marocco”, de Emanuel Pârvu, “Balaur”, de Octav Chelaru, și “Om Câine”, de Ștefan Constantinescu. Programul va fi completat cu filmul pentru copii “Străjerii Deltei” (2021), de Liviu Mărghidan.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul ZFR va fi liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău