Actorul Alain Delon a murit

  • 18 August 10:04
Actorul Alain Delon a murit

Alain Delon, starul filmului francez, care a fascinat și a divizat deopotrivă, a murit la vârsta de 88 de ani, au anunțat duminică dimineață cei trei copii ai săi într-o declarație comună pentru AFP.

„Alain Fabien, Anouchka și Anthony, împreună cu (câinele său) Loubo, sunt profund întristați să anunțe moartea tatălui lor. El s-a stins din viață în liniște în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi și de familia sa. (…) Familia sa vă roagă să îi respectați intimitatea în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicat citat de HotNews.

Legendarul star de cinema, care a suferit un accident vascular cerebral în 2019, sufereă și de limfom (cancer al sistemului limfatic) și fusese plasat sub protecție judiciară din ianuarie, cu numirea unui reprezentant desemnat de tribunal „pentru îngrijirea sa medicală”.

Apoi, această măsură a fost transformată în aprilie în „tutelă consolidată”, ceea ce însemna că el nu mai putea decide singur asupra gestionării bunurilor și finanțelor sale.

De mai multe luni, familia lui Alain Delon se află în conflict în ceea ce privește starea de sănătate și ultimele dorințe ale acestuia. Anthony, fiul cel mare al actorului, a acuzat-o pe sora sa, Anouchka, că i-a ascuns starea de sănătate precară a tatălui lor.

De asemenea, ea a fost acuzată de Anthony și Alain Fabien – al doilea frate al acesteia – că a vrut să-l ducă pe Alain Delon înapoi în Elveția, deși acesta spusese că vrea să moară în Douchy, Franța.

Alain Delon a fost o figură înainte de a fi un artist, un chip înainte de a fi o persoană

În 2010, o campanie publicitară a readus în atenție un chip din 1968, un bărbat brunet, cu ochi albaștri, de o frumusețe rară. Cele câteva mișcări necesare pentru a vinde un parfum în treizeci de secunde au evocat adjective convenționale, dar inevitabile: felin, senzual, irezistibil, scrie Le Monde.

Imaginea a evidențiat întruchiparea definitivă a actorului, ultima (poate singura) vedetă masculină universală a cinematografiei franceze.

Reclama a folosit imagini din La Piscine, un lungmetraj tulburător pe care actorul l-a filmat în 1968.

Regizat de unul dintre cineaștii preferați ai lui Alain Delon, Jacques Deray, La Piscine prezintă toate fațetele actorului: talentul său dramatic – care era tulburător -, imaginile sale de lux și desfrâu, confuzia dintre viața publică și cea privată (pentru acest film, el a cerut-o ca parteneră pe cea îi fusese logodnică la începuturile sale – Romy Schneider) și scandalul.

În timp ce Alain Delon filma La Piscine la Saint-Tropez, a trebuit să se întoarcă la Paris pentru a depune mărturie (înainte de a fi arestat) în afacerea Markovic, denumită astfel după uciderea gărzii sale de corp și a factotum-ului său.

Alain Delon este o figură înainte de a fi un artist, un chip înainte de a fi o persoană. El a fost arhitectul – nu întotdeauna conștient – al acestei construcții fără egal a peisajului francez, care i-a umbrit adesea opera.

Puțini actori s-au dedicat atât de intens cinematografiei

Abia își începuse cariera când a dat totul pentru René Clément în Plein soleil (1960) și pentru Luchino Visconti în Rocco et ses frères (1961), marcând limitele unui registru (criminalul, după Patricia Highsmith, personajul dostoievskian, după Visconti) care a fost aproape întotdeauna subestimat.

La aceasta se adaugă rolul jucat de Alain Delon în conceperea filmelor în care a jucat, pentru cele mai bune – L’Insoumis (1964) de Alain Cavalier, Monsieur Klein (1976) de Joseph Losey – și pentru celelalte.

Pentru că Alain Delon nu s-a mulțumit niciodată să își facă treaba. Doar dacă nu era vorba de a ține prima pagină a ziarelor.

Sălile de judecată, sălile de licitație și hipodromurile au fost tărâmurile sale și peste tot se putea lăuda cu sângele său albastru, cel al vedetelor, scrie Le Monde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,74
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău