Actorii Teatrului „Mihai Eminescu”, în turneu la București și Iași

  • 11 Ianuarie 2022 15:05
Actorii Teatrului „Mihai Eminescu”, în turneu la București și Iași

Actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău vor merge într-un turneu la București și Iași, în perioada 15-27 ianuarie. Turneul este parte a proiectului „Teatru Românesc la Chișinău, București și Iași”, lansat pentru celebrarea unui secol de activitate a Teatrului Național „Mihai Eminescu” și în memoria omului de cultură, Ion Caramitru.

Programul va începe pe 15 ianuarie, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, cu un spectacol de omagiere a poetului Mihai Eminescu, a centenarului de activitate a Teatrului Național Mihai Eminescu și a centenarului de la înființarea Operei Naționale din București. La eveniment vor participa artiști ai celor trei instituții de cultură participante la proiect: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Teatrul Național „Ion Luca-Caragiale” din București și Opera Națională din București. Pe 16 ianuarie, va fi prezentat spectacolul „Hamlet în sos picant”, de Aldo Nicolaj, regia Alexandru Cozub, spectacol „în care bucătăria devine câmp de luptă”. Același spectacol va fi jucat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, pe 23 ianuarie. Iar pe 24 ianuarie, la acelașii teatru se va juca spectacolul „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea.

Contactat de IPN, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Petru Hadârcă, a declarat că anul trecut turneul a fost dat peste cap din cauza pandemiei, dar de șapte ani este tradiție ca în data de 24 ianuarie actorii să fie prezenți pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, unde, împreună cu actorii din România, se sărbătorește Unirea Principatelor. Iar pe 24 martie, de obicei, Teatrul Național din Iași este prezent la Chișinău pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, unde se sărbătorește Unirea Basarabiei cu România.

Anul acesta mai este o ocazie de sărbătoare. Actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” vor fi la București pe 15 ianuarie, când se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. Cu această ocazie, vor ține un spectacol comun vu colegii de la Teatrul Național „Ion Luca-Caragiale” din București, acompaniați de orchestra Operei Naționale din București. Totodată, va fi făcută o prezentare a unui fragment din filmul documentar legat de aniversarea centenarului Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Acest eveniment înseamnă o prietenie aparte, care demonstrează că între teatrele românești nu mai există frontiere, Teatrul „Mihai Eminescu” s-a îmbogățit cu spectatori de la București, a mai spus Petru Hadârcă, arătându-se fericit că proiectul a devenit o tradiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău