Activitățile nucleare ale Coreei de Nord provoacă îngrijorare la ONU

  • 02 Septembrie 2020 13:46
Activitățile nucleare ale Coreei de Nord provoacă îngrijorare la ONU

Continuarea activităților nucleare ale Coreei de Nord provoacă o 'îngrijorare serioasă', arată raportul anual al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), publicat miercuri.

Documentul agenției ONU cu sediul la Viena, citat de AFP, afirmă că Republica Populară Democrată Coreeană încalcă 'flagrant' și 'profund regretabil' rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, prin continuarea programului nuclear.

După precedentul raport, din august 2019, AIEA a observat 'indicații compatibile cu producția de uraniu îmbogățit' la situl nuclear de la Yongbyon. Agenția reamintește că nu a avut acces direct nici acolo, nici în alte locuri din Coreea de Nord, prin urmare analiza se bazează pe 'informațiile disponibile', cum ar fi cele publice sau imaginile din sateliți.

Marți, Statele Unite au avertizat oficial despre programul de rachete nord-coreean, care continuă, reprezentând și în prezent 'o amenințare semnificativă pentru stabilitatea regională și mondială'. Într-un document comun, Departamentul de Stat, cel al Trezoreriei și cel al Comerțului de la Washington au detaliat eforturile regimului comunist de la Phenian de a achiziționa materiale care pot fi utilizate la fabricarea de rachete.

După primele teste ale unor rachete intercontinentale, în 2017, Coreea de Nord a continuat anul trecut să lanseze rachete balistice, încălcând o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, arată diplomația americană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău