Activități în cadrul proiectului R. Moldova-România privind valorificarea și sporirea vizibilității patrimoniului cultural și istoric, discutate la Ialoveni, oraș de reședință al Regiunii de Dezvoltare Centru
-
20 Aprilie 2022 15:33
Mai multe subiecte privind derularea acțiunilor în cadrul unui proiect transfrontalier R. Moldova-România au fost discutate ieri la Ialoveni, la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, unul din partenerii programului, transmite MOLDPRES.
Este vorba de proiectul „MuseumInfoTur - Valorificarea și sporirea vizibilității patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 – 2020.
La eveniment au luat parte reprezentanți ai muzeelor din centrul Republicii Moldova și din județul Galați (România), partener al proiectului. La Ialoveni, oraș de reședință al Regiunii de Dezvoltare Centru, participanții au trecut în revistă locațiile din zonă, vizitate într-un studiu organizat de ADR Centru.
„Am stabilit deja o cooperare fructuoasă și eficientă în acest proiect, iar la Ialoveni doar am consolidat-o. În cadrul evenimentului, participanții au fost informați cu privire la activitățile desfășurate în proiect, precum și despre perspectivele de colaborare după finalizarea acestuia. Totodată, aceștia au povestit despre experiențele personale în dezvoltarea traseelor turistice la nivel local, despre particularitățile care le definesc. Avem o agendă plină pe care o s-o realizăm de comun acord”, a explicat pentru MOLDPRES Lilia Țurcan, manager de proiect.
De asemenea, participanții au urmărit împreună un spot video realizat de ADR Centru în cadrul proiectului, care prezintă traseele turistice create împreună cu ghizii de muzee.
Activitățile proiectului sunt organizate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (R. Moldova) și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos" (România).
Obiectivul general al proiectului constă în creșterea vizibilității patrimoniului transfrontalier cultural și istoric al Regiunii Centru, Republica Moldova, și al județului Galați, România, prin consolidarea capacitaților instituțiilor culturale și crearea unei rețele de centre de informare turistică în destinațiile majore promovate.
În cadrul proiectului se realizează activități ce țin de dezvoltarea capacitaților muzeelor, altor instituții relevante, prin crearea Centrelor de Informare Turistică din opt zone reprezentative, precum și promovarea patrimoniului cultural și istoric în cadrul unei rețele transfrontaliere.