Activitatea magazinelor Duty Free în regiunea transnistreană a fost sistată

  • 19 Iulie 2019 16:52
Activitatea magazinelor Duty Free în regiunea transnistreană a fost sistată

Activitatea magazinelor Duty Free pe teritoriul transnistrean, necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova, a fost sistată „în scopul eliminării unor posibile fraude”.

În acest sens, Parlamentul a votat, în două lecturi, abrogarea mai multor articole din Codul Vamal, transmite IPN.

Ministra finanțelor, Natalia Gavriliță, care a prezentat proiectul în plenul Parlamentului, a comunicat că, în primele cinci luni ale anului, în cele trei magazine Duty Free din regiunea transnistreană au fost comercializate aproximativ un miliard de țigări, atât cât reprezintă volumul total al pieței de consum din Moldova.

Deputatul PAS, Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco a remarcat că în perioada 2015-2019, Duty Free a avut un rulaj de 2,8 miliarde de lei. 75% din mărfurile comercializate erau cu suspecție de contrabandă, în care erau implicați colaboratori ai Poliției de Frontieră, ai Serviciului Vamal, dar și familiile acestora.

Deputatul PDM Andrian Candu s-a interesat dacă agentul economic licența căruia a fost anulată deja zilele trecute, achita impozite în bugetul statului și care ar fi pierderea acumulărilor la buget în urma adoptării acestui proiect de lege.

Ministra Natalia Gavriliță a declarat că veniturile din accize sunt o sursă importantă la buget, doar că în cazul de față este vorba de „contrabandă, care începe să fie atractivă și pentru piața internă din Moldova”. Dacă în 2017 în buget s-au încasat peste 2,43 miliarde de lei din accize la țigări, iar în 2018 suma a scăzut la 1,8 miliarde. Această descreștere demonstrează indirect că există contrabandă și pe teritoriul Moldovei, a remarcat Natalia Gavriliță.

„Aceste scheme sunt niște ilegalități și prejudiciază funcționarea statului de drept în Moldova, nemaivorbind că aceste venituri sunt utilizate de anumite grupuri de interese”, a mai spus ministrul finanțelor.

În luarea sa de cuvânt, vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban, a remarcat că contrabanda e o infracțiune, iar argumentele că cel care comite infracțiunea suplinește bugetul nu ține.

Octavian Țîcu, deputatul ACUM Platforma DA, consideră că, atât timp cât există o schemă criminală, trebuie să fie inițiată o anchetă.

Deputatul ACUM, Platforma DA, Iurie Reniță, a sugerat să se purceadă la majorarea accizelor la țigarete, indiferent de producător sau importator.

Respectivul proiect de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău