Activitatea economică în zona euro a înregistrat, luna trecută, cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 15 ani (Markit)

  • 04 August 2021 14:00
Activitatea economică în zona euro a înregistrat, luna trecută, cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 15 ani (Markit)

Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 15 ani, în urma succesului campaniei de vaccinare și a atenuării restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, arată datele finale publicate miercuri de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.

Dar, pe de altă parte, întreruperile din lanțul de aprovizionare și deficitul de forță de muncă au dus la cel mai rapid ritm de creștere din peste 20 de ani al prețurilor factorilor de producție, transmite Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat în iulie la 60,20 puncte, de la 59,50 puncte luna precedentă, conform datelor finale ale companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel începând din iunie 2006, deși ușor sub estimarea preliminară, de 60,60 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Sectorul serviciilor din Europa revine la viață. Atenuarea restricțiilor și progresele campaniei de vaccinare au majorat cererea pentru o gamă largă de activități, în special în turism, călătorii și industria ospitalității", a apreciat Chris Williamson, economist șef la IHS Markit.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat în iulie la 59,80 de puncte, de la 58,30 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2006.

Lipsa materiilor prime și problemele de transport au dus la creșterea indicelui privind prețurile factorilor de producție la 89,2 puncte, de la 88,5 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică acest studiu, în iunie 1997. Și prețurile produselor finite a atins un nivel record.

În linie, cu estimările analiștilor, Banca Centrală Europeană a îmbunătățit perspectivele privind inflația și evoluția economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare și a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricțiilor.

În scenariul de bază, BCE se așteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 și de 4,7% în 2022, față de o creștere cu 4% și, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% și la 1,5% anul viitor, față de un nivel de 1,5% și, respectiv, 1,2% estimat anterior, anunța, luna trecută, președintele BCE, Christine Lagarde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău