Activitatea contabililor, reglementată printr-o nouă lege

  • 10 Decembrie 2016 12:57
Activitatea contabililor, reglementată printr-o nouă lege

O nouă lege racordată la normele europene în domeniul contabilității și raportării financiare a fost elaborată de Ministerul Finanțelor. Proiectul este propus pentru consultări publice, transmite IPN.

Pentru că instituțiile, organizațiile și întreprinderile variază ca mărime, autorul propune o clasificare a entităților respective în funcție de trei criterii: totalul activelor, veniturile din vânzări și numărul mediu de salariați în perioada de gestiune.

Astfel, entități micro vor fi considerate cele care dispun de active în sumă de până la 5,5 mln lei, au înregistrat vânzări de până la 11,2 mln lei și au un număr mediu de zece salariați. Pentru entitățile mici cifrele sunt următoarele: 63,5 mln lei pentru active, 127,2 mln lei pentru vânzări și 50 de angajați. Iar entitățile mijlocii trebuie să dispună de active în sumă de 318 mln lei, să înregistreze venituri din vânzări în mărime de 636 mln lei și să aibă 250 de angajați. Entitate mare va fi considerată aceea care, la data raportării, depășește limitele a cel puțin două criterii stabilite pentru entitățile mijlocii.

În proiect sunt stabilite și criteriile pentru grupurile de entități, alcătuite din entitate mamă și entități fiice: grupuri mici, mijlocii și mari. Un detaliu care merită să fie reținut este că o entitate sau un grup de entități poate trece dintr-o categorie în alta dacă la data raportării depășește sau încetează să mai depășească limitele a două criterii dintre cele nominalizate pentru ultimele două perioade de gestiune.

În funcție de mărime, entitățile vor ține contabilitatea în partidă dublă și vor întocmi rapoarte privind situația financiară – prescurtate ( întreprinderile micro), simplificate și complete. Ideea acceptată la nivel european și transpusă în acest proiect de lege este ca povara administrativă impusă de ținerea contabilității, de dezvăluirea informațiilor privind situațiile financiare ale entităților să fie proporțională cu mărimea acestora.

Proiectul noii legi formulează normele privind documentele primare și registrele contabile, privind responsabilitățile persoanelor la evidența contabilă, modalitățile de raportare financiară a șefilor de entități economice.

Proiectul de lege prevede instituirea Consiliului de Contabilitate și Raportare Financiară în subordinea Ministerului Finanțelor. Acesta va fi format din reprezentanți ai MF, BNM, CNPF, ai mediului academic și de afaceri. Misiunea principală a acestuia va fi de a acumula propunerile pentru îmbunătățirea și dezvoltarea contabilității și raportării financiare.

Prevederile legii vor fi aplicate asupra persoanelor juridice care desfășoară activitate de întreprinzător, asupra organizațiilor și instituțiilor, cu excepția celor finanțate de la buget, asupra reprezentanțelor permanente și filialelor entităților nerezidente, asupra organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate independentă, cu excepția deținătorilor de patentă, asupra persoanelor care desfășoară activitate profesională, autorităților publice și instituțiilor aflate la autogestiune.

Proiectul urmează să obțină aprobarea Guvernului și votul Parlamentului. Dacă va fi votată de către Legislativ, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău