Activista saudită pentru drepturile femeilor Loujain Alhathloul a obținut Premiul Vaclav Havel

  • 19 Aprilie 2021 16:22
Activista saudită pentru drepturile femeilor Loujain Alhathloul a obținut Premiul Vaclav Havel

Activista saudită pentru drepturile femeilor Loujain Alhathloul a primit luni Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului, care răsplătește acțiuni excepționale ale societății civile pentru drepturile omului, anunță Consiliul Europei într-un comunicat.

Premiul, în valoare de 60.000 de euro și ajuns la a opta ediție, a fost prezentat în timpul unei ceremonii speciale desfășurată în prima zi a sesiunii plenare de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), ce are loc la Strasbourg într-un format ''hibrid''.

Loujain Alhathloul se numără printre liderele unei mișcări feministe din Arabia Saudită și este cunoscută mai ales pentru sfidarea interdicției de a conduce mașini impusă femeilor în această țară și a sistemului de tutore masculin. Arestată de mai multe ori, ea a fost condamnată și a stat 1001 zile în închisoare, de unde a fost eliberată în februarie 2020, iar în prezent se află în arest la domiciliu.

În aceste condiții, distincția a fost primită în numele ei de sora sa, Lina Alhathloul, care a mulțumit Comitetului Premiului Vaclav Havel într-un mesaj transmis online. ''Susținerea internațională este singura cale prin care putem expune injustițiile din țara mea și proteja victimele. Vă mulțumim pentru că ne dați forța să continuăm lupta!'', a spus Lina Alhathloul, adăugând că ''Loujain s-a sacrificat ca să lupte pentru o viață mai bună pentru femeile saudite''.

''Pentru activismul ei, ea a fost sechestrată, întemnițată ilegal, torturată brutal, plasată luni la rând în izolare solitară, iar acum, condamnată ca un terorist. De mulți ani regimul saudit încearcă să-i păteze imaginea, să elimine sprijinul pentru ea și să o facă uitată. Dar cu cât timpul trece, cu atât Loujain arată mai mult lumii cât de curajoasă, rezistentă și atașată valorilor sale este'', a mai spus sora lui Loujain Alhathloul.

În prezentarea premiului, președintele PACE, Rik Daems, a adresat felicitări câștigătoarei și celorlalte concurente aflate pe lista scurtă cu cele trei propuneri, la ediția din acest an toate fiind femei care s-au remarcat prin promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor. ''Toate cele trei dintre nominalizările noastre au avut curajul, pasiunea, energia și determinarea de a reuși. Și de a lupta pentru visul lor al unei lumi mai bune și mai egale'', a spus Rik Daems.

Celelalte două propuneri de pe lista scurtă au fost activista congoleză pentru drepturile omului Julienne Lusenge și călugărițele Ordinului Drukpa din Nepal.

Julienne Lusenge este o activistă pentru drepturile omului care a documentat abuzurile sexuale și actele de violență împotriva femeilor în Republica Democrată Congo. Ea a avut un rol cheie în condamnarea liderului Forțelor Patriotice pentru Eliberarea Congo (FPLC), Thomas Lubanga, la 14 de ani de închisoare în urma unui proces desfășurat la Curtea Penală Internațională (CPI).

Călugărițele Ordinului Drukpa reprezintă un grup de tinere călugărițe budiste din Nepal, care promovează egalitatea de gen, protecția mediului și toleranța interculturală. S-au remarcat și prin furnizarea de provizii unor zone greu accesibile după cutremurul din 2015, au predat lecții de autoapărare pentru femei și au participat la un marș pe biciclete pe o distanță de 20.000 de kilometri pentru a protesta împotriva traficării femeilor și fetelor.

Premiul a fost oferit anul trecut intelectualului uigur aflat în detenție Ilham Tohti și Inițiativei tinerilor pentru drepturile omului care acționează pentru reconcilierea în Balcani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău