Activele oficiale de rezervă, în scădere în luna decembrie

  • 04 Ianuarie 2019 18:25
Activele oficiale de rezervă, în scădere în luna decembrie

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii decembrie 2018: 2 995,19 milioane de dolari, în descreștere cu 19,4 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2018, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută – 21,2 milioane de dolari. Sunt menționate și plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 12,13 milioane de dolari, dar și plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 6,55 milioane de dolari. De asemenea scăderea a fost determinată și de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 2,24 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale – 6,89 milioane de dolari. Este vorba și despre veniturile de la gestionarea rezervelor valutare – 4,61 milioane de dolari, precum și despre înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor primite de la Banca Europeană de Investiții pentru suport bugetar – 4,52 milioane de dolari.

Printre factori se mai numără și intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 4,39 milioane de dolari; intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit: 1,24 milioane de dolari, precum și reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,45 milioane de dolari. Alte intrări nete au constituit 0,62 milioane de dolari SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău