Activele oficiale de rezervă, în creștere

  • 08 Decembrie 2023 17:03
Activele oficiale de rezervă, în creștere

La sfârșitul lunii noiembrie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 159,71 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 79,38 milioane de dolari în comparație cu 31 octombrie 2023, când acestea au însumat 5 080,33 milioane de dolari, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit BNM, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA în valoare de 60,71 milioane de dolari. De asemenea, de veniturile din gestionarea rezervelor valutare în mărime de 17,63 milioane de dolari, dar și de reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 14,25 milioane de dolari.

Majorarea a mai fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută –  5,0 milioane de dolari. S-au înregistrat creditele și granturile în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în mărime de 4,68 milioane de dolari. Intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate au constituit 4,38 milioane de dolari. A fost înregistrat suportul bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor, debursat de Banca Europeană de Investiții în mărime de 3,12 milioane de dolari. Intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au constituit 0,60 milioane de dolari, iar alte intrări nete – 0,88 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în mărime 29,83 milioane de dolari. La fel și de plățile Ministerului Finanțelor în valoare de 2,04 milioane de dolari SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Sun
7
Mon
7
Tue
8
Wed
10
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău