Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova continuă să scadă

  • 09 Martie 13:59
Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova continuă să scadă

La sfârșitul lunii februarie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 388,55 milioane de dolari SUA, în scădere cu 6,86 milioane dolari în comparație cu 31 ianuarie, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei precizează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în valoare de 20,84 milioane de dolari. Plățile Ministerului Finanțelor au constituit 15,56 milioane de dolari, iar reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții a reprezentat 11,48 milioane de dolari.

Diminuarea activelor a fost determinată și de ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în valoare de 4,38 milioane de dolari, dar și de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 4,12 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în mărime de 28,30 milioane de dolari. Veniturile din gestionarea rezervelor valutare au constituit 16,60 milioane de dolari, iar intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă – 4,22 milioane de dolari. Alte intrări nete au constituit 0,40 milioane de dolari SUA.

La sfârșitul lunii ianuarie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 395,41 milioane de dolari SUA. Și atunci cifra era în scădere cu 57,73 milioane de dolari în comparație cu sfârșitul anului, când activele oficiale de rezervă au depășit 5,4 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău