Activele oficiale de rezervă ale BNM, în descreștere

  • 06 Februarie 2021 09:00
Activele oficiale de rezervă ale BNM, în descreștere

La sfârșitul lunii ianuarie a anului curent, activele oficiale de rezervă au constituit 3 763,78 milioane de dolari. Cifra este în descreștere cu 19,76 milioane de dolari în comparație cu 31 decembrie 2020, când acestea au însumat 3 783,54 milioane de dolari, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, în valoarea 13,27 milioane de dolari. De asemenea, a fost determinată de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 13,07 milioane de dolari.

Printre factorii ce au determinat diminuarea activelor oficiale de rezervă se numără plățile Ministerului Finanțelor în valoare de 6,49 milioane de dolari, precum și plățile nete din contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă – 0,13 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – 5,35 milioane de dolari, dintre care granturi în sumă de 3,48 milioane de dolari SUA debursate de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul unor proiecte de răspuns de urgență la COVID-19.

Majorarea a mai fost determinată de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate, în valoare de 3,79 milioane de dolari, precum și de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 1,50 milioane de dolari SUA. Este vorba și despre veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 0,82 milioane de dolari, reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,20 milioane de dolari SUA, dar și alte intrări nete – 1,54 milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău