Activele băncilor s-au majorat. Unde a fost înregistrată cea mai mare creștere

  • 19 Iunie 2024 16:18
Activele băncilor s-au majorat. Unde a fost înregistrată cea mai mare creștere

Situația financiară a sectorului bancar, conform datelor prezentate de către bănci, este caracterizată prin creșterea activelor, creditelor, depozitelor persoanelor fizice, depozitelor persoanelor juridice.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), profitul s-a micșorat, preponderent ca urmare a diminuării veniturilor din dobânzi, concomitent cu majorarea veniturilor neaferente dobânzilor. Veniturile din dobânzi s-au micșorat, în principal, din cauza diminuării veniturilor de la mijloacele plasate la BNM (rezerve obligatorii), a veniturilor obținute din învestiții în titluri de datorii (VMS, CBN) și a veniturilor obținute de la activitatea de creditare.

Totodată, creditele neperformante în valoare absolută au înregistrat o majorarea nesemnificativă, iar creditele expirate s-au micșorat, indicatorii calității portofoliului de credite s-au îmbunătățit ușor. Concomitent, s-au micșorat fondurile proprii, rata fondurilor proprii și depozitele băncilor.

Activele totale au constituit 157 miliarde lei, majorându-se pe parcursul primului trimestrul al anului 2024 cu 2,5%.

Soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit 41,3% din totalul activelor sau 65 miliarde lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 2,1% (1,3 miliarde lei).

Cea mai mare creștere a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea / construcția imobilului – cu 615,7 milioane lei (4,6%) până la 13,89 miliarde lei, la creditele de consum cu 454,3 milioane lei (4,1%) până la 11,6 miliarde lei, la creditele acordate în domeniul prestării serviciilor - cu 206,8 milioane lei (9,5%) până la 2,3 miliarde lei și la creditele acordate comerțului – cu 153,3 milioane lei (1,1%) până la 14,3 miliarde lei.

Pe parcursul perioadei de referință, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a micșorat cu 0,1 p.p., constituind 5,5%, indicatorul menționat variind de la 2,5% până la 6,2%, în funcție de bancă.

Totodată, creditele neperformante în valoare absolută s-au majorat cu 0,8% (27,4 milioane lei) până la 3,5 miliarde lei.

Totodată, în perioada de referință s-a înregistrat majorarea soldului total al depozitelor, cu 3,6 miliarde lei sau cu 3,2%, constituind 117,4 miliarde lei.

În totalul depozitelor, 64% au revenit depozitelor în lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău