Acțiunile Raiffeisen, în cădere după anunțul că autoritățile americane pun întrebări cu privire la afacerile din Rusia

  • 20 Februarie 2023 11:31
Acțiunile Raiffeisen, în cădere după anunțul că autoritățile americane pun întrebări cu privire la afacerile din Rusia

Acțiunile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International au înregistrat luni, 20 februarie, o cădere de peste 7% la debutul tranzacțiilor, după ce vineri banca a recunoscut că a primit o solicitare de la Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), cu privire la afacerile sale din Rusia, transmite Agerpres.

Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbușirea fostei URSS și în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcție de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

Vineri, grupul bancar austriac a informat că, în luna ianuarie, a primit o solicitare de la OFAC pentru "a clarifica operațiunile cu plăți și procesele aferente menținute de RBI în contextul recentelor evoluții legate de Rusia și Ucraina". OFAC a cerut, astfel, Raiffeisen să-și detalieze expunerea la Rusia, zona Donbas, Ucraina și Siria, inclusiv tranzacțiile și activitatea anumitor clienți, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. OFAC a solicitat un răspuns, până în februarie, iar avocații Raiffeisen negociază o extindere, angajându-se să trimită informațiile în trei tranșe, în aprilie, mai și iunie, susțin sursele.

De la debutul războiului din Ucraina, în luna februarie a anului trecut, și până în prezent, titlurile Raiffeisen Bank International au înregistrat un declin de 19%.

Directorul general al Raiffeisen, Johann Strobl, afirma recent că examinează opțiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat că orice mișcare e complicată, după ce anterior declarase că banca "nu este un stand de cârnați", care poate fi închis peste noapte.

Raiffeisen Bank activează pe piața bancară din România de 25 de ani, deservind peste 2,3 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are 4900 de angajați 295 de unități, 1131 ATM&MFM și 27.000 POS-uri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău