Acțiunile lui Donald Trump înainte de asaltul din 6 ianuarie asupra Congresului reprezintă "un act de trădare de o amploare istorică", susțin procurorii democrați din Camera Reprezentanților

  • 02 Februarie 2021 20:10
Acțiunile lui Donald Trump înainte de asaltul din 6 ianuarie asupra Congresului reprezintă

Acțiunile lui Donald Trump înainte de asaltul din 6 ianuarie asupra Congresului reprezintă "un act de trădare de o amploare istorică", susțin procurorii democrați din Camera Reprezentanților în procesul de punere sub acuzare a fostului președinte american, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Președintele Trump a incitat o mulțime violentă să atace Capitoliul SUA", iar "dorința sa de a rămâne la putere cu orice preț este un act de trădare de o amploare istorică, ce necesită o condamnare" la capătul acestui proces care a început în Senat la 8 februarie, afirmă procurorii democrați în argumentul lor, făcut public marți.

"Este imposibil să ne imaginăm că evenimentele de la 6 ianuarie s-ar fi produs dacă președintele nu ar fi creat un butoi cu pulbere, nu ar fi aprins un chibrit și nu ar fi încercat apoi să profite personal de haosul care a urmat", dau asigurări procurorii, membri democrați din Camera Reprezentanților.

Devenind primul președinte din istoria SUA care se confruntă cu un al doilea impeachment, Donald Trump este acuzat de "incitare la insurecție" pentru că a încurajat miile de susținători adunați la Washington la 6 ianuarie să ia cu asalt și să ocupe Congresul. Violențele au făcut cinci morți.

Fostul președinte nu și-a recunoscut niciodată explicit înfrângerea în fața democratului Joe Biden la alegerile de la 6 noiembrie, denunțând fără probe fraude masive în timpul scrutinului.

La 6 ianuarie, Trump a făcut apel la susținătorii săi să mărșăluiască spre Capitoliu în momentul în care membrii Congresului certificau victoria rivalului său.

În ceea ce îi privește, republicanii contestă legalitatea procedurilor judiciare împotriva unui președinte care nu mai este în funcție.

Însă "Constituția se aplică în prima zi a mandatului unui președinte, în ultima sa zi și în toate zilele dintre cele două", afirmă procurorii, care vor să facă din acest proces un exemplu pentru istorie.

"Un eșec al condamnării i-ar încuraja pe viitorii lideri să încerce să își păstreze puterea prin toate mijloacele și ar sugera că nu există nicio limită pe care un președinte să nu o poată depăși", explică ei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău