Acțiunile expansioniste ale Rusiei reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova

  • 18 Martie 2014 22:36
Acțiunile expansioniste ale Rusiei reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova

Acțiunile expansioniste ale Federației Ruse în Ucraina reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova, atenționează experții.

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a anunțat că situația din regiunea transnistreană va fi pusă în discuție de către executivul rus la 20 martie.
 
Statutul de neutralitate stipulat în constituție, subliniază vulnerabilitatea statului. În contextul procesului de integrare europeană, autoritățile de la Chișinău, ar trebui să aibă în vedere și inițierea unor demersuri pentru încheierea unui acord de asistență militară cu România, consideră editorialistul și comentatorul politic Petru Bogatu.
 
Și expertului Nicu Popescu, susține că odată cu trecerea regiunii la legislația rusă, se va trece imediat la sporirea efectivelor militare ruse în stânga Nistrului, destinate să amenințe militar Ucraina și Republica Moldova.  
 
”În orice moment te poți trezi cu 200 de mascați în portul Odessa sau la Comrat. Iar dacă ucrainenii se vor opune tranzitului militar rus, atunci acest lucru va fi folosit ca pretext pentru a interveni militar”, comentează expertul pe pagina sa de socializare.  Nicu Popescu susține că o bună parte din clasa politica rusă gândește acum la  ocuparea întregului litoral al Marii Negre. Astea sunt mizele situației din jurul Transnistriei.
 
Singurele soluții  reale care pot apăra Republica Moldova și asigura stabilitatea și democrația în regiune sunt semnarea Acordului de Asociere și integrarea europeană, susține europarlamentarul român Monica Macovei. Potrivit acesteia, astăzi comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, ar fi declarat  că în urma evenimentelor recente, Uniunea Europeană ar putea lua decizia integrării rapide a Republicii Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:8,75 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău