Acțiunile care pot fi întreprinse odată cu instituirea stării de urgență

  • 17 Martie 2020 10:50
Acțiunile care pot fi întreprinse odată cu instituirea stării de urgență

Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război definește starea de urgență ca fiind „un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social și de menținere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localități sau pe întreg teritoriul țării”, transmite IPN.

Starea de urgență poate surveni în caz de iminență a declanșării sau declanșare a unor situații excepționale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor acestora. Sau în caz de existență a unui pericol pentru securitatea națională sau ordinea constituțională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menținerea sau restabilirea stării de legalitate.

Starea de urgență se declară la propunerea președintelui Republicii Moldova sau a Guvernului și poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăși 60 de zile. În funcție de evoluția situației, președintele țării sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgență, precum și extinderea sau restrângerea ariei de acțiune a acesteia.

Pe durata stării de urgență, în funcție de situația concretă, pot fi evacuați provizoriu cetățenii din zonele ce prezintă pericol pentru viață. Aceștia fiind obligatoriu asigurați cu locuri de cazare permanentă sau provizorie. De asemenea, poate fi dispusă raționalizarea consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate, dar și introdus regimul de carantină.

În modul stabilit de lege, pot fi făcute rechiziții de bunuri pentru prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență. O rechiziție este un ordin excepțional prin care organele autorității de stat obligă instituțiile publice, agenții economici sau pe cetățeni să cedeze temporar contra plată anumite bunuri mobile sau imobile pentru nevoile armatei sau ale statului.

Pe timpul stării de urgență poate fi modificată procedura de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice sau se interzice demisia lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative pentru această perioadă.

Cetățenii pot fi chemați pentru a presta servicii în interes public în condițiile legii. Pot fi introduse unele reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații.

Printre măsurile care pot fi întreprinse și care au fost deja întreprinse de autorități este: stabilirea unui regim special de lucru pentru agenți economici și instituții publice, dar și instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară.

Planificarea, organizarea și coordonarea aplicării acestor măsuri revin Comisiei pentru Situații Excepționale.

Un proiect de hotărâre prin care Guvernul propune Parlamentului să declare stare de urgență națională pe termen de 30 de zile a fost aprobat luni, 16 martie, de către executiv. Astăzi, proiectul urmează să fie supus votului în plenul Parlamentului.

Legea în vigoare  prevede că în perioada stării de urgență, de asediu sau de război, instituite pe întreg teritoriul țării, nu se admite modificarea Constituției, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice și a legislației electorale, precum și desfășurarea alegerilor autorităților publice centrale și locale și a referendumurilor republicane și locale. Prin proiectul aprobat luni, 16 martie, Guvernul a propus excluderea prevederilor în cauză. Totodată, s-a propus acordarea atribuțiilor suplimentare instituțiilor responsabile de gestionarea stării de urgență, de asediu și de război, așa ca acestea să poată întreprinde și institui și alte măsuri de urgență după necesitate.

Persoanele care încalcă regimul stării de urgență, de asediu sau de război sunt trase la răspundere civilă, penală sau contravențională.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău