Acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului

  • 15 Martie 2017 12:21
Acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului

Acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului vor avea loc în zilele de 16 și17 martie în incinta Parlamentului Republicii Moldova.

Evenimentele vor fi organizate cu susținerea Comunității Evreiești din Republica Moldova și a Ambasadei SUA la Chișinău, transmite IPN.

Pe data de 16 martie, cu începere de la ora 09.30, în incinta Parlamentului va fi vernisată o expoziție de carte și fotografie, care ilustrează persecutarea și exterminarea evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial, inclusiv pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Cărțile expuse sunt din fondurile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, iar colecția de fotografii – din arhivele Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, Memorialului Victimelor Holocaustului din Germania, Centrului de Documentare Ebraică din Italia etc.  La eveniment vor participa deputați, miniștri, diplomați, experți și reprezentanți ai societății civile.

Pe 17 martie, la Parlament, va avea loc o masă rotundă cu genericul: „Comemorarea Holocaustului în Republica Moldova: progrese și perspective”, în cadrul căreia reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai partenerilor de dezvoltare și ai societății civile vor discutata progresele înregistrate de Republica Moldova în vederea conștientizării Holocaustului, impedimentele care există la nivel de reglementare și implementare, precum și prioritățile pentru următorii ani.

Parlamentul a aprobat, în iulie 2016, Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale privind studierea Holocaustului, prezidate de Elie Wiesel, activist în domeniul drepturilor omului, supraviețuitor al Holocaustului. Ziua de 27 ianuarie fiind instituită ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău