Acțiuni de comemorare a primarului Nicolae Costin, unul din fruntașii mișcării de renaștere națională (FOTO)
-
16 Februarie 2017 13:28
Primarul municipiului Chișinău, Nicolae Costin, promotor al mișcării de renaștere națională, a fost comemorat joi, 16 februarie, în Capitală. Funcționari ai Primăriei, scriitori și elevi i-au adus un omagiu celui care a rămas în istorie ca primul primar al Chișinăului de după Independență.
La 22 de ani de la trecerea în nemurire, colegii, prietenii și cei care l-au apreciat pe Nicolae Costin, au depus flori la placa comemorativă din holul Primăriei și la mormântul acestuia din Cimitirul Central din Chișinău. Nicolae Costin a fost primar de Chișinău în perioada anilor 1990-1994, iar despre activitatea sa ca edil și despre reformele pe care le-a făcut cunosc și elevii din Capitală, care au venit să-i aducă un omagiu.
„Sub conducerea lui Nicolae Costin, în Chișinău s-au înfăptuit primele reforme, au fost readuse valorile naționale și în primul rând, limba română, care a fost repusă în drepturile sale firești”.
„Nicolae Costin a fost pentru noi o lumină în noaptea de suferință a acestui sfânt pământ basarabean și mai ales al Chișinăului”.
„S-au deschis licee și gimnazii, instituții superioare și academii, școli ce poartă nume de mari domnitori ai țării noastre, de scriitori, poeți și patrioți”.
Reformele pe care le-a făcut Nicolae Costin la începutul anilor 90 au schimbat fața Chișinăului sovietic, redenumind străzile și reformând administrația orașului, a apreciat viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu.
„În orașul Chișinău, până atunci erau Novosibirsk, Odessa și printr-o singură decizie au fost schimbate denumirile la 766 de străzi. Schimbând aceste denumiri, practic orașul a revenit pe orașul său natal. Nimeni nu a contestat acest lucru. A schimbat sistemul de pregătire preuniversitară. Încet-încet s-a schimbat limba de instruire. A schimbat modul de administrare a municipiului Chișinău: din unul autocratic în unul democratic”, a constatat Nistor Grozavu.
Nicolae Costin a fost promotor al Mișcării de Renaștere Națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic, coautor al Declarației de Independență a Republicii Moldova și al primei Constituții a Republicii Moldova. S-a stins din viață la 16 februarie 1995, iar cauza morții sale nu a fost elucidată până capăt nici astăzi.