Acțiuni de comemorare a 25 de ani de la Războiul de la Nistru

  • 07 Februarie 2017 16:34
Acțiuni de comemorare a 25 de ani de la Războiul de la Nistru

Autoritățile planifică un program de acțiuni de comemorare a 25 de ani de la Războiul pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Participanții la acțiunile de luptă vor fi menționați cu distincții de stat și departamentale, inclusiv vor fi acordate distincții post-mortem participanților căzuți pe câmpul de luptă. Invalizii și familiile celor decedați vor primi ajutoare materiale unice. În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a publicat pentru consultări publice, pe particip.gov.md, un proiect de hotărâre de Guvern, transmite IPN.

În data de 2 martie, când este marcată Ziua Memoriei, vor fi oficiate servicii divine și vor fi depuse flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. De asemenea, va fi organizat Marșului Memoriei. Participanții se vor deplasa din Piața Marii Adunări Naționale spre Complexul memorial „Eternitate”, unde va fi desfășurat mitingul de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. De asemenea, vor avea loc depuneri de flori la monumentul „Maica îndurerată”. La Complexul memorial „Eternitate” va fi organizată și o masă de pomenire cu „terci ostășesc”.

De Ziua Memoriei, în instituțiile de învățământ de toate nivelurile și în unitățile militare vor avea loc ore de educație patriotică și de comemorare a eroilor căzuți în lupte, cu păstrarea unui moment de reculegere

Pe parcursul lunii martie va fi organizată conferința științifică: ,,1992 – memorie și actualitate”. La fel, avea loc lansarea Cărții Memoriei (ediție revizuită) în memoria eroilor căzuți în acțiunile de luptă.

La Biblioteca Națională vor fi vernisate expozițiile de carte „Veșnicia clipelor de glorie”, „Eroii războiului – eroi ai cărților” și expoziția eveniment „Secvențe de la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a întâlnirilor cu participanții la conflict” etc.

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,17 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău