Acțiuni ale Primăriei Chișinău în lupta cu COVID: Fonduri redirecționate și soluții pentru transportarea lucrătorilor medicali la spitale

  • 30 Martie 2020 12:41
Acțiuni ale Primăriei Chișinău în lupta cu COVID: Fonduri redirecționate și soluții pentru transportarea lucrătorilor medicali la spitale

40 de milioane de lei, bani destinați inițial pentru reparația instituțiilor medicale din municipiul Chișinău, vor fi redirecționați pentru procurarea de medicamente și echipamente necesare în lupta cu noul coronavirus. Cel puțin, asta promite Primăria municipiului Chișinău.

Pandemia cauzată de noul coronavirus a redus din programul de lucru a unor spitale, a fost interzisă vizitarea pacienților și limitat în mod considerabil numărul de internări planificate. Totodată, câteva spitale din Capitală se pregătesc pentru a acorda asistență pentru persoanele suspecte de infectare cu COVID-19, a anunțat șefa Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi.

Instituțiile medico-sanitare ”Valentin Ignatenco” și ”Sfântul Arhanghel Mihail” sunt pregătite pentru spitalizarea pacienților cu urgențe medico-chirurgicale cu afecțiuni aferente COVID. La maternitatea nr.2 se acordă asistență medicală gravidelor și lăuzelor afectate cu COVID-19 (…) În centrul stomatologic din municipiul Chișinău e un regim special de muncă: de la 9.00 până la 16.00, asistența medicală stomatologică e efectuată doar în situații de urgență”.

Deși numărul de medici care s-au infectat de COVID-19 este în creștere în ultimele zile, reprezentanții direcției de sănătate din municipiul Chișinău susțin că medicii au parte de echipamentul necesar, medicii specialiști, dar și cei de familie lucrează în trei ture. Medicii cu vârstă înaintată și celor cu boli cronice li s-ar fi acordat concediu.

De asemenea, reprezentanții Primăriei Chișinău spun că au găsit un agent economic cu care au încheiat un contract pentru a-i transporta pe medici la spitalele în care muncesc, fără a oferi însă detalii despre cine este acest agent economic. Șeful interimar al Direcției transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci.

Cu referire la transportarea medicilor la cele opt spitale municipale, am transmis datele mai multor agenți economici. Într-un final un agent economic a acceptat să semnăm contractul și să transporte medicii și asistenții medicali la spitale. Zilnic se fac circa 15 curse. Se lucrează pe direcții Ialoveni, Criuleni, Dubăsari și Telenești”.

De asemenea, primăria dă asigurări că lucrări de dezinfectare au loc zilnic, în toate blocurile gestionate de către întreprinderile municipale. În același timp pentru a beneficia de aceste servicii, administratorii blocurilor gestionate de asociațiile de locatari trebuie să se adreseze autorităților locale cu o solicitare separată în acest sens.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău