Actele de stare civilă pot fi solicitate și online

  • 16 Decembrie 2013 19:18
Actele de stare civilă pot fi solicitate și online

Cetățenii moldoveni, deținători ai semnăturii mobile sau digitale, pot solicita online duplicate ale certificatelor de stare civilă, extrase de stare civilă și certificate de modificare sau rectificare a actelor de stare civilă.

Cele trei servicii au fost lansate luni, 16 decembrie, de către Guvern în parteneriat cu Serviciul de Stare Civilă.  

persoană interesată să obțină un duplicat al unui certificat de naștere sau deces, de căsătorie sau divorț, precum și extrasele actelor de stare civilă o pot face acum din orice colț al lumii, în câteva minute, doar cu ajutorul unui calculator conectat la internet. Documentele se ridică însă de la serviciile de stare civilă centrale și teritoriale sau de la misiunile diplomatice în cazul în care au fost solicitate de cetățeni moldoveni stabiliți în străinătate. 

Cele trei servicii electronice vor putea fi accesate pe site-ul Guvernului, iar plata se poate face online, prin transfer bancar sau la terminale de plăți electronice.  

Serviciile noi lansate se încadrează în strategia guvernării de e-transformare și sunt o completare  a acțiunilor de digitizare a fondului de arhivă a actelor de stare civilă începute în iulie anul curent, a declarat ministrul Justiției, Oleg Efrim. 

Condiția principală pentru solicitarea online a acestor servicii este ca solicitanții să aibă semnătură digitală sau mobilă. Aceasta se poate obține gratuit de la operatorul de telefonie mobilă. Potrivit datelor Centrului de Guvernare Electronică în Republica Moldova sunt peste 6.000 de deținători de semnături mobile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Sat
12
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău