Actele de identitate românești se vor schimba, vor conține noi elemente de securitate

  • 15 Ianuarie 2020 13:34
Actele de identitate românești se vor schimba, vor conține noi elemente de securitate

Ministerul Afacerilor Interne de la București supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanță a Guvernului prin care se urmărește ca actele de identitate românești să respecte standardele stabilite la nivelul Uniunii Europene, în principal acele dispoziții care privesc elementele de securitate.

Noile acte de identitate vin cu garanții suplimentare de securitate care vor întări încrederea instituțiilor publice și a mediului privat că persoana care prezintă documentul este chiar titularul acestuia. Se aduc îmbunătățiri majore actualelor acte de identitate, puse în circulație în anul 1997, prin utilizarea unor tehnologii de fabricație avansate, a unor elemente grafice și a unor inserturi de materiale de securitate și, nu în ultimul rând, prin protecția IT oferită de mediile de stocare electronice.

Pentru a asigura cetățenilor români exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiții similare celorlalți cetățeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021).

Prin intermediul noului act de identitate, cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află, în România sau în străinătate, să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii. Întrucât identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența fizică a cetățeanului la ghișeu nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanță servicii precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice.

Noul act de identitate va putea fi folosit și pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate. Cei care, din orice motiv, nu doresc o carte electronică de identitate, au opțiunea să ceară eliberarea unei cărți de identitate simple. Aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate, a mai anunțat Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău