Acreditare pentru instituțiile care prestează servicii sociale

  • 11 Septembrie 2014 16:15
Acreditare pentru instituțiile care prestează servicii sociale

Toate instituțiile care prestează servicii sociale trec în prezent printr-o procedură de acreditare, prin care le este evaluată capacitatea de a oferi asemenea servicii copiilor, familiilor defavorizate, sau persoanelor cu dizabilități.

Deocamdată, au fost elaborate standardele de calitate, cu sprijinul experților internaționali și s-a reușit acreditarea prestatorilor de servicii sociale din cadrul a 3 raioane. 

La începutul acestui an a fost creată o nouă structură, Consiliul Național de Acreditare a Prestatorilor de Servicii Sociale, care alături de experți din cadrul societății civile, a elaborat standardele cărora trebuie să le corespundă fiecare instituție, de stat sau privată, care oferă servicii sociale.

Unul dintre raioanele unde a avut loc acreditarea este Florești. Acolo au fost verificate condițiile de activitate ale 21 de familii care prestează servicii de asistență parentală profesionistă pentru 30 de copii, a subliniat șeful direcției de asistență socială, Petru Rusu.

Deși primele evaluări arată că cei care oferă servicii sociale corespund standardelor, în Republica Moldova ar trebui create mai multe servicii de calitate pentru persoanele aflate în dificultate, în special pentru copii, a menționat Chris Batty, expert al Asociației Lumos din Marea Britanie.

„În Anglia, de exemplu, majoritatea copiilor, care nu pot să locuiască alături de părinți, sunt în îngrijirea asistenților parentali profesioniști. Aici, majoritatea sunt în instituții rezidențiale și acest lucru trebuie schimbat„ a declarat Chris Batty.

În proces de acreditare se află, în prezent, prestatori de servicii sociale din 14 raioane. Este vorba despre serviciile de asistență parentală profesionistă și centrele de plasament temporar pentru copii aflați în situații de risc. În total, în Republica Moldova sunt peste 1300 de prestatori de servicii sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău