Acordul privind reglementarea construirii unor apeducte de interconexiune România - R. Moldova a fost avizat pozitiv de Guvern

  • 30 Noiembrie 2022 15:51
Acordul privind reglementarea construirii unor apeducte de interconexiune România - R. Moldova a fost avizat pozitiv de Guvern

Executivul a dat, astăzi, 30 noiembrie, aviz pozitiv proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la Chișinău, pe 20 mai 2021, și a Protocolului de amendare a Acordului, semnat la Iași, pe 10 noiembrie 2022.

În acest sens, s-a aprobat un buget de 62 milioane lei, inclusiv 56 de milioane din Fondul Național pentru Dezvoltarea Regională și Locală și 6 milioane din partea beneficiarilor, a spus în ședința Guvernului vicepremierul Andrei Spânu.

„Prin realizarea proiectului respectiv, dar și conectarea la punctul de interconexiune de  la Măcărești, va fi asigurat accesul la apă potabilă pentru circa 15 500 locuitori din 13 localități, mai multe sate din Nisporeni și Ungheni. În anul curent pentru implementarea proiectului respectiv, au fost alocați 11 milioane de lei din contul FNDRL”,  a spus Spînu.

 
Acordul are drept scop construirea unui sistem de apeducte ce va subtraversa râul Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate din localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești. Totodată, Protocolul de amendare modifică unele prevederi ale Acordului de bază în partea ce ține de amplasarea unor apeducte, pentru flexibilitatea în decizii și permiterea subtraversării râului Prut și în alte localități, agreate de către Părți.
 
Conform Acordului, investițiile pe teritoriul României și al Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România. De asemenea, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul R. Moldova în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit. Acestea urmează a fi corelate cu prioritățile enunțate de către Executiv și mijloacele disponibile în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
 
Conform Acordului, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România, iar Republica Moldova va achita costurile de racordare a localităților din zona în care va fi apeductul construit.
 
Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare proiectul de dezvoltare regională „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut – s. Măcărești cu apă potabilă pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni”. Acesta prevede construcția a 54 km de apeduct, care va fi conectat la punctul de subtraversare din s. Măcărești.
Ratificarea Acordului și a Protocolului de amendare a acestuia vor contribui la dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune din România și Republica Moldova, formarea pieței de apă potabilă și formarea serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor, se arată în comunicat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău