Acordul de parteneriat strategic dintre R.Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, votat în două lecturi

  • 11 Noiembrie 2021 15:57
Acordul de parteneriat strategic dintre R.Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, votat în două lecturi

Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost votat astăzi de Parlament în lectura a doua.

Documentul urmărește asigurarea continuității relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în perioada post-Brexit.

Conform prevederilor din Acord, se stabilește cadrul juridic de cooperare în domenii de interes comun, precum dialogul politic și reforme, politică externă, securitate, justiție, cooperare comercial-economică, socială, științifică și culturală.

De asemenea, se regăsește crearea unei zone de liber schimb cuprinzător pentru liberalizarea accesului la piață, în condițiile ce reies din statutul de membru al  părților, la Organizația Mondială a Comerțului.

În document se propune și instituirea unui comitet de cooperare strategică, format din reprezentanți ai Guvernului și funcționari de rang înalt, care va monitoriza punerea în aplicare a prevederilor acordului.

Republica Moldova a semnat, la data de 24 decembrie 2020,  acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, acesta urmând să fie ratificat de Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,86
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:5,36 m/s
Sat
14
Sun
16
Mon
12
Tue
12
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău