Acordul de liber schimb UE-Canada nu se va mai aplica dacă Italia nu-l ratifică, anunță Comisia Europeană

  • 18 Iunie 2018 18:50
Acordul de liber schimb UE-Canada nu se va mai aplica dacă Italia nu-l ratifică, anunță Comisia Europeană

Aplicarea acordului de liber schimb dintre UE și Canada (acordul CETA) va înceta în întreaga Uniune Europeană dacă Italia își pune în practică amenințarea de a nu-l ratifica, guvernul de la Roma invocând faptul că această înțelegere nu protejează suficient denumirile de origine și indicațiile geografice ale produselor italiene, a anunțat luni Comisia Europeană, informează agenția EFE.

'Dacă nu se ratifică, tratatul nu se aplică', a răspuns luni la conferința de presă zilnică purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, întrebat despre declarațiile ministrului italian al agriculturii, Marco Centinaio, care a spus săptămâna trecută că țara sa nu va ratifica respectivul tratat, întrucât estimează cu produsele italiene nu sunt suficient protejate.

Tratatul CETA, aprobat de UE în octombrie 2016 după unele tensiuni interne, legate mai ales de regiunea belgiană Valonia, a fost ratificat de 10 din cele 28 de state membre și se aplică provizoriu în proporție de 95% după ce Parlamentul European l-a ratificat în ianuarie 2017.

Tratatul elimină circa 98% dintre taxele vamale în comerțul dintre UE și Canada și protejează 143 de denumiri de origine și indicații geografice, dintre care 41 corespund produselor italiene, precum șunca 'prosciutto' de Parma, mortadella de Bologna sau oțetul balsamic de Modena.

Acordurile de liber schimb încheiate de UE lasă în principiu o marjă de manevră pentru evoluții viitoare, însă orice modificare în acest caz trebuie acceptată de toate cele 28 de state membre, precum și de Canada, amintesc surse europene.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
42,18
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:2,06 m/s
Wed
33
Thu
32
Fri
29
Sat
27
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău