Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei a intrat în vigoare luni dimineață, după o discuție telefonică între Putin și Zelenski

  • 27 Iulie 2020 08:45
Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei a intrat în vigoare luni dimineață, după o discuție telefonică între Putin și Zelenski

O "încetare completă și atotcuprinzătoare a focului" a intrat în vigoare în zona de conflict din estul Ucrainei, începând de luni ora 0.00 (22.00 GMT duminică), a anunțat biroul prezidențial de la Kiev, citat de dpa și digi24.

Încetarea focului în regiunile Donețk și Lugansk - unde separatiștii proruși luptă împotriva armatei ucrainene de peste șase ani - intervine după cel puțin două duzini de încercări eșuate de armistițiu complet, scrie Agerpres.

Pe fondul acestei încetări a focului, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski duminică pentru a discuta despre o soluție potențială a conflictului, au anunțat ambele guverne. Ambele părți s-au folosit de acest apel telefonic pentru a lăuda eforturile suplimentare de a pune capăt luptelor, potrivit comunicatelor Kremlinului și biroului lui Zelenski.

Putin i-a cerut lui Zelenski să se angajeze în acordurile de pace existente nu numai cu vorbe, dar și prin acțiuni, a declarat Kremlinul. Putin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la declarațiile recente în Ucraina că o parte a planului de pace va fi renegociată și a declarat că decizia Ucrainei de a ține alegeri regionale spre sfârșitul acestui an contrazice acordurile precedente de pace de la Minsk, adaugă comunicatul.

Kievul intenționează să organizeze alegeri regionale în octombrie în toată țară, dar nu în regiunile separatiste Donețk și Lugansk.

Putin a reiterat necesitatea punerii în aplicare a acordurilor ultimului summit asupra Ucrainei din 9 decembrie de la Paris, potrivit comunicatului.

Apelul a intervenit la câteva ore după ce papa Francisc a declarat, duminică, că se roagă ca o nouă încetare a focului să dureze, deschizând calea reconcilierii "mult dorite și mult așteptate".

Adresându-se mulțimii în Piața Sfântul Petru din Roma în timpul rugăciunii duminicale Angelus, pontiful a subliniat necesitatea "unui proces eficient de dezarmare și deminare".

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflict, potrivit estimărilor Națiunilor Unite. Rusia a respins în repetate rânduri acuzațiile de implicare directă.

Această ultimă încetare a focului este considerată o condiție prealabilă importantă pentru un nou summit asupra crizei ucrainene.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au declarat că vor să-i aducă din nou împreună pe Putin și Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău