Acordul de cooperare dintre România și Ucraina a fost adoptat. Proiectul vizează inclusiv achiziția de armament și tehnică militară

  • 23 Iunie 2021 10:33
Acordul de cooperare dintre România și Ucraina a fost adoptat. Proiectul vizează inclusiv achiziția de armament și tehnică militară

Plenul Senatului a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar semnat la București, la 5 septembrie 2020.

Proiectul a fost adoptat cu 112 "pentru", 13 "împotrivă" și patru abțineri, transmite Agerpres.

Potrivit raportului întocmit în comisiile de specialitate, principalele prevederi ale Acordului vizează: achiziția de armament și de tehnică militară în cadrul proiectelor comune și producția de armament și de tehnică militară, reparația și modernizarea armamentului, precum și vânzarea de licențe de producție a armamentului și a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producția lor; înființarea Comisiei Mixte Româno - Ucrainene de Cooperare Tehnico-Militară în scopul aplicării prevederilor Acordului; protecția informațiilor clasificate; neafectarea drepturilor și obligațiilor Părților decurgând din alte acorduri internaționale.

Acordul nu conține prevederi contrare legislației românești și nici nu contravine obligațiilor și angajamentelor asumate prin alte documente internaționale și a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii pe perioade succesive de câte cinci ani, dacă nu este denunțat de una dintre Părți cu maximum șase luni înaintea expirării perioadei de valabilitate.

Acordul consolidează profilul României de stat promotor al stabilității regionale în contextul mai amplu al situației de securitate din regiune. Acordul se circumscrie obiectivului țării noastre de apărare și de dezvoltare a relațiilor de cooperare în plan bilateral și regional, având în vedere interesul Romaniei de a susține parcursul și integrarea euroatlantică a Ucrainei prin dezvoltarea unui parteneriat funcțional.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău