Acordul de Asociere la UE va îmbunătăți sistemul de sănătate

  • 10 Martie 2014 10:19
Acordul de Asociere la UE va îmbunătăți sistemul de sănătate

Îmbunătățirea sistemul de sănătate și o mai bună finanțare a domeniului se numără printre obiectivele stipulate în Acordul de Asociere la Uniunea Europeană pe care Republica Moldova urmează să-l semneze pe parcursul acestui an.

Textul documentului mai prevede controlul asupra tutunului, precum și securizarea transplanturilor. 

Acordul de Asociere prevede, în capitolul referitor la sistemul de sănătate, supravegherea răspândirii bolilor transmisibile, precum  HIV Sida, tuberculoza sau  hepatita, dar a celor netransmisibile, care au un impact major asupra sănătății populației.

Potrivit Elenei Madan, manager de proiecte la Delegația UE la Chișinău, Republica Moldova trebuie, în primul rând, să aplice prevederile Convenției-cadru cu privire la controlul tutunului, pe care a ratificat-o, dar nu a implementat-o pe deplin.

O altă prevedere se referă la controlul transplanturilor și armonizarea legislației în domeniu la aquis-ul comunitar, spune Elena Madan.

De asemenea, este menționată cooperarea cu Centrul European de prevenire și control al bolilor, care are misiunea de a identifica, evalua și comunica amenințările existente și noi pentru sănătate reprezentate de bolile transmisibile.

Din momentul semnării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, urmează implementarea agendei de asociere, care este un document tehnic, ce conține pași concreți ce urmează să fie făcuți în următorii 2 ani, a mai explicat managerul de proiecte al Delegației UE la Chișinău, Elena Madan. Acest document este în fază de negociere și va fi făcut public odată cu semnarea Acordului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,4
Ploaie ușoară
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău