Acordul cu privire la protecția Nistrului a fost ratificat în Rada Supremă de la Kiev

  • 08 Iunie 2017 10:52
Acordul cu privire la protecția Nistrului a fost ratificat în Rada Supremă de la Kiev Facebook.com/Valeriu Munteanu

Rada Supremă de la Kiev a ratificat Acordul dintre Guvernul Ucrainei și cel al Republicii Moldova, privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, transmite agenția de știri ucraineană Unian. 

Astfel, părțile vor trebui să colaboreze pentru a proteja de poluare bazinul râului Nistru și al Mării Negre, în care acesta se scurge. 

Scopul acordului este de a crea un condiții legale și instituționale de cooperare, pentru utilizarea rațională și protecția apei și a altor resurse naturale, precum și a ecosistemelor din bazinul Nistrului, în beneficiul populației și dezvoltarea durabilă a părților contractante. Utilizarea bazinului fluviului Nistru pentru transportul maritim nu se aplică domeniului de aplicare a Acordului, cu excepția cazului în anumite cazuri, mai transmite Unian.

Acest Acord a fost ratificat de Republica Moldova în 2012. O problemă acută, ce amenință situația ecologică pe râul Nistru, este intenția autorităților ucrainene de a construi 6 hidrocentrale amplasate mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsk. Potrivit Acordului ratificat, Kievul va trebui să coordoneze cu autoritățile de la Chișinău orice măsură pe care intenționează să o întreprindă. 

Acordul este valabil pe un termen de 5 ani și poate fi prelungit pentru încă 5 ani, dacă părțile sunt de acord.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău