Acordul AIE 3 va fi SEMNAT la ora 14.00. Vezi ce prevede

  • 23 Iulie 2015 11:09
Acordul AIE 3 va fi SEMNAT la ora 14.00. Vezi ce prevede

Acordul de constituire a alianței de guvernare va fi semnat la ora 14.00 a anunțat cu puțin timp în urmă liderul PDM, Marian Lupu, după o rundă de discuții cu PD și PLDM.

Ei au precizat că după aceasta vor avea loc discuții în interiorul partidelor la care vor fi stabilite candidaturile pentru funcțiile ministeriale, dar și pentru conducerea parlamentului și guvernului. Ulterior, va avea loc o nouă reuniuni în format trilateral duupă care vor fi anunțate candidaturile.

După aceasta va fi stabilită o întrevedere cu șeful statului pentru a fi desemnat candidatul la funcția de premier, care va elabora progarmul de guvernare cu care va merge în parlament pentru votul de învestire.
Amintim că liderii celor trei formațiuni poartă negocieri după demisia guvernului Gaburici la 12 iunie. Noua coaliție se va numi Alianța pentru Integrare Europeană 3. Potrivit informațiilor prezentate, PLDM și PDM vor deține conducerea a câte șase ministere, iar PL – patru. Conform înțelegerilor la care s-a ajuns, se va face și o așa-numita rotație a domeniilor de responsabilitate.

Astfel, mai multe ministere care încă din 2009 au fost conduse de reprezentanți ai PLDM – Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției și cel al educației vor reveni PDM și PL. Pe de altă parte, PDM ”va ceda” Ministerul Protecției Sociale.

Potrivit viitorului acord, la conducerea mai multor instituții nu vor mai fi reprezentanții partidelor. Șefii de la Banca Națională, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și Consiliul Național pentru Integritate, vor fi selectați  prin concurs, în acest sens urmând să fie modificate și un șir de acte legislative.
Viitorul acord ar urma să conțină și o prevedere privind organiarea unui referendum constituțional de modificare a procedurii de alegere a șefului statului, astfel ca acesta, în ultmă instanță, să poată fi ales cu majoritatea simplă de voturi.

Candidatura pentru funcția de premier va fi propusă de PLDM, iar potrivit surselor Radio Chișinău aceasta va fi actualul ministru al educației Maia Sandu. Funcția de președinte al parlamentului îi revine PDM și va fi deținută în continuare de Andrian Candu, potrivit acelorași surse.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău