Acord și Memorandum pentru combaterea criminalității semnate în premieră între Republica Moldova și Lituania

  • 04 August 08:39
Acord și Memorandum pentru combaterea criminalității semnate în premieră între Republica Moldova și Lituania

În cadrul evenimentului de primire a delegației, au fost semnate, de către miniștrii afacerilor interne ai ambelor țări, Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Lituania privind cooperarea în lupta împotriva criminalității și Memorandumul de înțelegere între Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Ministerul de Interne al Republicii Lituania privind cooperarea în domeniul afacerilor interne.

Cele două documente au scopul de a întări reziliența celor două state față de provocările de securitate, generate de războiul din Ucraina. De asemenea, acordul guvernamental bilateral cu Lituania în domeniul combaterii crimei organizate, fortifică lupta comună a celor două state împotriva criminalității.

Menționăm că, cele două documente au fost convenite de miniștrii Ana Revenco și Agnė Bilotaitė, în cadrul bilateralei organizată cu ocazia Consiliului Justiție și Afaceri Interne, care a avut loc la Praga, la data de 11 iulie curent.

În cadrul întrevederii, miniștrii au punctat evoluția cooperării moldo-lituaniene din ultimele luni, de când relațiile de conlucrare între Moldova și Lituania s-au accentuat, iar sprijinul constant reciproc a configurat prioritățile celor două state pe termen scurt și mediu cu privire la securitatea regională și a întregii Europe, se arată în comunicat.

Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a punctat atitudinea proactivă a Lituaniei în  sprijinirea angajamentului MAI în implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea,  Revenco, a menționat sprijinul Lituaniei în înființarea HUB-ului UE pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor în Moldova, care funcționează la Chișinău.

„Cred că, din cauza provocărilor și amenințărilor ce le-ați confruntat înainte de război, Lituania ar putea avea un rol foarte activ în HUB-ul de Securitate. Experiența țării Dvs. în abordarea implicațiilor criminale și de securitate a unui stat provocator din vecinătate, ar fi o enciclopedie a modelelor operaționale pentru noi. Concomitent, țin să mulțumesc și apreciez atitudinea MAI al Lituaniei în sprijinirea Moldovei pentru a face față crizei refugiaților și pentru sprijinul în confruntarea cu provocările emergente de securitate. Lituania a fost prima țară care a lansat oficial relocarea refugiaților ucraineni din Moldova!”, a declarat în cadrul întrevederii bilaterale, ministrul Ana Revenco.

Concomitent, ministrul afacerilor interne al Lituaniei Agnė Bilotaitė, a ținut să menționeze:

„Am marea plăcere să fiu în vizită la voi în țară, în special în această vară, când în luna iulie curent am aniversat 30 de ani de relații diplomatice dintre țările noastre. Folosim ocazia pentru a scrie din nou istorie la capitolul cooperare dintre țările noastre. Avem țări cu istoric apropiat și provocări similare la hotar, foarte apropiați în nevoi de securitate. Vă înțeleg perfect preocupările de securitate generate de războiul din Ucraina și pentru că vorbim același limbaj profesional, avem multe de realizat împreună”.

În cadrul vizitei delegației oficiale,  miniștrii Moldovei și Lituania au discutat astăzi despre:

- perspectiva îmbunătățirii transferului reciproc de cunoștințe și expertiză, concepute pentru pregătirea și executarea stabilă, fără efort a misiunilor operaționale și tactice comune;

- oferirea de sprijin analitic, consolidarea capacităților în analiza riscurilor, analiză strategică și operațională pentru a proteja mai bine refugiații din Ucraina, în special femeile și copii;

- dezvoltarea domeniilor de prevenire și combatere a criminalității cibernetice și bazate pe internet, inclusiv co-crearea de algoritmi automatizați pentru OSINT și aplicațiilor social media.

Vizita oficială s-a încheiat cu promisiuni de vizite reciproce periodice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,25
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:9,77 m/s
Mon
14
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău