Acord pentru apă potabilă din România în mai multe raioane ale Rep. Moldova. Deputatul Adrian Cheptănari: „De Ziua Națională a României, treci apă românească Prutul!”

  • 01 Decembrie 2022 17:10
Acord pentru apă potabilă din România în mai multe raioane ale Rep. Moldova. Deputatul Adrian Cheptănari: „De Ziua Națională a României, treci apă românească Prutul!”

Peste 15 mii de gospodării din raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor avea acces la sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă. Un acord în acest sens, încheiat între România și Republica Moldova, a fost ratificat astăzi de Parlament, transmite Radio Chișinău.

Apa românească de calitate, care va ajunge în Republica Moldova, reprezintă un dar din partea autorităților de la București, într-o zi simbolică pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, au menționat mai mulți deputați în ședința plenară. 

Acordul are drept scop construirea unui sistem de apeducte cu o lungime de peste 54 de kilometri, ce va subtraversa râul Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate pentru 15,5 mii de gospodării din Republica Moldova.

Mai mulți deputați, printre care și Gheorghe Agheorghiesei, originar din raionul Nisporeni, au ținut să mulțumească României pentru sprijinul constant pe care îl acordă Republicii Moldova:

”Este un moment emoționant, istoric și simbolic, anume de 1 Decembrie să avem acest dar din partea României. Eu personal, și cred că nici colegii, nu vom obosi niciodată să mulțumim României pentru toate gesturile care le-a făcut pentru noi, pentru tot ajutorul. Pentru toți elevii care studiază acolo. Eu, soția și în prezent copiii mei studiază acolo. Felicit toți românii, de pe o parte și alta a Prutului” a declarat deputatul PAS, Gheorghe Agheorghiesei.

Apa românească este așteptată de mult timp de locuitorii  raionului Ungheni, a menționat deputatul Adrian Cheptănari, originar din acest raion:

”În 2000, am mers și am făcut Academia militară în România iar acolo învățam să mărșăluim cu cântecul: ”Treceți batalioane române Carpații”. Astăzi am ajuns la o situație în care putem spune: Treci apă românească Prutul!  Sângele apă nu se face. ApăVital Iași vă așteptăm să subtraversați Prutul cu apă românească și să ne ajutați așa cum o faceți de fiecare dată” a menționat deputatul Adrian Cheptănari.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu și-a manifestat speranța că implementarea proiectului nu se va ciocni de acțiuni birocratice:

”Suntem un neam și noi știm ce înseamnă birocrație. Tema pentru acasă trebuie să o facem noi în primul rând, pentru că noi avem nevoie de apă”, a menționat Igor Grosu.

Proiectul de ratificare a Acordului privind construcția apeductului a fost votat inclusiv de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Conform Acordului, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, lucrările vor fi finanțate și realizate de partea română.

Costurile lucrărilor de racordare a localităților din proximitatea apeductului vor fi suportate de către Guvernul R. Moldova care a aprobat deja un buget de 62 de milioane de lei în acest scop.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău