Acord nuclear | Iranul nu se va implica în negocieri cu SUA la reuniunea de săptămâna viitoare de la Viena

  • 04 Aprilie 2021 12:17
Acord nuclear | Iranul nu se va implica în negocieri cu SUA la reuniunea de săptămâna viitoare de la Viena

Iranul nu se va implica în negocieri cu Statele Unite la reuniunea de săptămâna viitoare de la Viena, la care va fi luat în discuție acordul nuclear internațional din 2015 semnat între Teheran și marile puteri, a declarat duminică un responsabil iranian, transmite dpa, citată de Agerpres.

''Nu vom discuta direct sau indirect cu Statele Unite la Viena'', a afirmat ministrul adjunct de externe Abbas Araghchi, dezmințind informațiile americane conform cărora între cele două părți vor avea loc negocieri indirecte.

Statele rămase în acordul internațional din 2015 cu Iranul vor avea o nouă rundă de discuții cu privire la o posibilă revenire a SUA în cadrul înțelegerii menite să prevină Teheranul să dezvolte arma nucleară, în schimbul ridicării sancțiunilor împotriva sa.

Fostul președinte american Donald Trump a retras în 2018 SUA din acordul internațional și a reintrodus sancțiuni, Iranul reacționând prin încălcarea anumitor restricții la programul său nuclear.

''Politica Iranului în această privință este clară și simplă: SUA trebuie să se întoarcă în acordul nuclear de la Viena, să respecte termenii în conformitate cu tratatul și să ridice sancțiunile împotriva Iranului'', a spus Araghchi duminică la televiziunea de stat.

De îndată ce acest lucru se va întâmpla, Teheranul va reveni la respectarea termenilor acordului, a adăugat ministrul adjunct, care conduce delegația iraniană.

Araghchi a mai afirmat că Teheranul va purta doar discuții pur tehnice cu privire la o revenire a Statelor Unite în acord și că părțile le vor transmite ulterior americanilor detaliile. ''Cum vor face aceasta, dacă vor avea succes ori nu, toate acestea sunt treaba lor, nu a noastră'', a menționat oficialul iranian. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău