Acord maritim între Egipt și Grecia: UE consideră ''extrem de preocupante'' acțiunile marinei turce în Marea Mediterană

  • 09 August 2020 19:10
Acord maritim între Egipt și Grecia: UE consideră ''extrem de preocupante'' acțiunile marinei turce în Marea Mediterană

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a denunțat duminică mișcările "extrem de preocupante" ale marinei turce în Marea Mediterană după semnarea unui acord maritim între Egipt și Grecia, potrivit AFP, preluat Agerpres.

"Ultimele mobilizări navale în Mediterana orientală sunt extrem de preocupante" pentru că "ele vor conduce la un antagonism și o neîncredere sporite", a avertizat Borrell într-un comunicat.

"Frontierele maritime trebuie să fie stabilite prin dialog și negocieri, nu prin acțiuni unilaterale și mobilizarea forțelor navale", a adăugat el.

"Diferendele trebuie rezolvate cu respectarea dreptului internațional", a subliniat Borrell. "Uniunea Europeană se angajează să contribuie la rezolvarea acestor litigii și dezacorduri în acest domeniu de interes vital pentru securitate", a asigurat șeful diplomației europene.

"Linia de conduită actuală nu va servi intereselor nici ale UE, nici ale Turciei. Noi trebuie să lucrăm împreună pentru securitatea în Mediterana", a conchis el.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri reluarea forărilor turcești de hidrocarburi într-o zonă disputată a Mediteranei orientale, a doua zi după semnarea unui acord maritim între Atena și Cairo, denunțat de Ankara.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău