Acord istoric. Cea mai mare rezervație naturală din lume a fost creată în Antarctica

  • 28 Octombrie 2016 17:27
Acord istoric. Cea mai mare rezervație naturală din lume a fost creată în Antarctica

Ministrul de externe neozeelandez, Murray McCully a anunțat astăzi că 24 de state și Uniunea Europeană au semnat un acord pentru a crea împreună cel mai mare parc marin din lume, în cadrul Oceanului Antarctic, care va avea o suprafață de 1.55 de milioane de km. pătrați, informează Deutsche Welle.

Statele care au venit cu această propunere – SUA și Noua Zeelandă – au depus eforturi considerabile pentru înființarea acestui parc, dar nu a fost atins un consens până în prezent ca urmare a opoziției manifestată de Rusia.

Reprezentanții Comisiei pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica ( CCAMLR), întruniți într-o ședință la Hobart, în Australia, au spus că parcul marin “Marea Ross”  va fi protejat de pescuitul comercial timp de 35 de ani.

„Propunerea a avut nevoie de unele modificări pentru a obține sprijinul unanim al celor 25 de state membre ale CCAMLR și pentru a asigura echilibrul mediului marin, pescuitul durabil și interesele științei”, a afirmat ministrul de externe neozeelandez, Murray McCully.

Pentru prima dată, statele au trecut peste diferențele care ne divid pentru a proteja o largă zonă a Oceanului Sudic și apele internaționale”, a susținut Mike Walker, directorul de proiect al Alianței Oceanului Antarctic.

Marea Ross este considerată una dintre cele mai importante zone – din punct de vedere ecologic – din lume din cadrul oceanului planetar.

CCAMLR, înființată în 1982, are în prezent 25 de membri, printre care și Uniunea Europeană, cărora li s-au alăturat 11 state aderente. Rolul comisiei este de a adopta măsuri de conservare, care să limiteze utilizarea economică a resurselor naturale antarctice, pe baza informațiilor științifice.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău