Acord între negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE privind pachetul de 1.800 miliarde de euro

  • 10 Noiembrie 2020 17:40
Acord între negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE privind pachetul de 1.800 miliarde de euro

Negociatorii Parlamentului European (PE) și președinția germană a Consiliului UE (care a negociat în numele statelor membre ale UE) au ajuns marți la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, încheind o etapă crucială pentru activarea pachetului de relansare de 1.800 miliarde de euro pentru a face economia europeană mai 'verde' și mai digitalizată, transmit Reuters, DPA și AFP, citate de Agerprres.

'Un acord pentru Europa -negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic cu privire la bugetul UE și la pachetul de redresare', a anunțat pe Twitter purtătorul de cuvânt al președinției germane a Consiliului UE, Sebastian Fischer, menționând că acordul mai trebuie validat oficial.

Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar că guvernele pot accesa finanțare europeană doar cu respectarea statului de drept, o condiție căreia i se opun Polonia și Ungaria.

Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, citat de agenția DPA, a spus că acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finanțării pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea și sănătatea. Totuși, președinția germană a Consiliului UE a menționat că numai 12,5 miliarde de euro din această sumă reprezintă fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor europene privind concurența, care până în prezent erau vărsate statelor membre.

Europarlamentarii au refuzat până în prezent să-și dea acordul asupra viitorului buget multianual pentru perioada 2021-2027, estimând că suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru acesta este insuficientă. Eurodeputații au cerut de asemenea instituirea unui mecanism de condiționare a accesării fondurilor europene de situația statului de drept și crearea de noi surse de venit pentru bugetul european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău