Acord între guvernele din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, în privința transportului de energie electrică prin Marea Neagră

  • 17 Decembrie 2022 11:06
Acord între guvernele din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, în privința transportului de energie electrică prin Marea Neagră

La București va fi semnat, astăzi, 17 decembrie, un acord între guvernele din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, în prezența șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite romania-actualitati.ro.

România continuă eforturile de consolidare a securității sale energetice. La București va fi semnat, astăzi, un acord între guvernele din țara noastră, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, care prevede construirea unui cablu submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră.

Documentul va fi semnat de șeful statului azer, Ilham Aliyev, precum și de premierul Nicolae Ciucă, de prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, și de cel al Ungariei, Viktor Orbán.

La ceremonie, pe lângă președintele Klaus Iohannis, va fi prezentă și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Prin acest cablu submarin va fi transportată energie din surse regenerabilă din Azerbaijan în România, via Georgia și Marea Neagră, după care în Ungaria și restul Europei.

Evenimentul a fost precedat de semnarea, ieri, a unui contract energetic între companiile naționale Romgaz din România și Socar din Azerbaidjan, care va asigura țării noastre posibilitatea de a accesa la nevoie cantități suplimentare gaze naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău