Acord între Germania și Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

  • 25 Martie 2023 15:28
Acord între Germania și Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la interzicerea vânzării de noi autoturisme echipate cu motoare cu ardere internă, au anunțat sâmbătă, 25 martie, oficiali din ambele părți, transmite Agerpres.

Disputa dintre oficialii de la Berlin și cei de la Bruxelles avea drept miză posibilitatea constructorilor auto de a produce autoturisme care să utilizeze așa-numiții combustibili ecologici și după 2035.

"Am ajuns la un acord cu Germania cu privire la utilizarea viitoare a combustibililor ecologici în autoturisme", a scris vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe contul său de Twitter.

"Vehiculele echipate cu motoare pe combustie vor putea fi înmatriculate și după 2035, dacă utilizează exclusiv carburanți neutri din punct de vedere a emisiilor de CO2", a precizat la rândul său ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.

Uniunea Europeană va încerca acum să adopte în cel mai scurt timp posibil reglementările cu privire la standardele de CO2 ale automobilelor iar Executivul comunitar va veni cu pașii legali necesari pentru o prevedere care permite clasificarea autoturismelor care utilizează combustibili ecologici drept neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

După luni de negocieri, Parlamentul European, Executivul comunitar și statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea mașinilor care emit dioxid de carbon. Aceste reglementări vor face imposibilă vânzarea de mașini noi cu motoare pe combustie după 2035. Dar, luna trecută, principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziția Europei la vehiculele electrice a fost pusă pe pauză, după ce Germania și-a exprimat, în ultimul moment, opoziția față de această inițiativă. Berlinul a dorit ca vânzările de mașini noi cu motoare pe combustie să fie permise și după 2035, dacă utilizează combustibili sintetici. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău