Acord dintre BNM și BERD privind accesul la lichiditate în lei prin swap valutar

  • 07 Decembrie 2020 13:37
Acord dintre BNM și BERD privind accesul la lichiditate în lei prin swap valutar

Un instrument nou pentru creditarea de către BERD a agenților economici din Republica Moldova, în monedă națională, se planifică a fi creat și implementat, ca urmare a semnării unui acord bilateral de efectuare a operațiunilor de tip swap valutar, dintre Banca Națională a Moldovei și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare Acordul mai presupune și dezvoltarea sectorului real al economiei naționale, fapt necesar în special în condițiile crizei provocate de situația pandemică la nivel global.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, semnarea acordului vine după ce BERD a implementat mecanisme similare în Ucraina, Georgia și Azerbaidjan, iar acum BNM și BERD au identificat condiții acceptabile pentru realizarea proiectului și în Republica Moldova.

Pe durata tranzacțiilor swap, va crește valoarea activelor oficiale de rezervă ale Republicii Moldova, aflate în gestiunea BNM. Potrivit comunicatului, acest lucru va avea un efect pozitiv asupra sentimentului pieței financiare din Republica Moldova și va consolida capacitatea BNM de a-și urmări obiectivul fundamental.

Aprobarea acordului nu implică pentru BNM cheltuieli financiare.

Swap-ul valutar presupune cumpărarea unei valute la momentul încheierii tranzacției și obligația vinderii acesteia la un termen viitor, la un curs la termen (engl. forward) prestabilit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău