Acord de cooperare interparlamentară între Parlamentul R. Moldova și Adunarea Națională a Franței. Relațiile de colaborare pe teme majore dintre cele două instituții vor fi aprofundate

  • 30 Iunie 2023 13:30
Acord de cooperare interparlamentară între Parlamentul R. Moldova și Adunarea Națională a Franței. Relațiile de colaborare pe teme majore dintre cele două instituții vor fi aprofundate

Un acord de cooperare interparlamentară între Parlamentul Rep. Moldova și Adunarea Națională a Franței a fost semnat astăzi la Chișinău ceea ce va aprofunda relațiile de colaborare dintre cele două instituții pe teme majore, după cum a declarat șefa camerei inferioare a Legislativului francez la conferința de presă comună cu omologul său moldovean. Yaël Braun-Pivet a spus că acordul va permite intensificarea procesului de armonizare a legislației noastre cu cea europeană, iar Igor Grosu a amintit că Franța împreună cu România și Germania au lansat anul trecut Platforma de sprijin pentru Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

În ultimii doi ani, relația dintre Republica Moldova și Franța a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit, a declarat în plenul Parlamentului, șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, referindu-se la faptul că liderul francez a vizitat țara noastră de două ori în mai puțin de un an.

Totodată, Igor Grosu a amintit de faptul că Franța este printre primele țări care a constituit o platformă de susținere a Rep. Moldova imediat după declanșarea războiului rus în Ucraina, alături de România și Germania:

În timp ce țara noastră se confrunta cu un flux masiv de refugiați ucraineni, insecuritate energetică, șantaj că vom îngheța la iarnă, provocări economice și sociale, Franța, alături de Germania și România, au lansat platforma de sprijin pentru Rep. Moldova. Prin intermediul acestei platforme, cetățenii Rep. Moldova au ieșit cu capul sus din această iarnă complicată”, a spus Igor Grosu.

Europa nu este doar o piață cu multiple oportunități de dezvoltare pentru Rep. Moldova, ci și un proiect civilizațional care are la bază respectul pentru identitatea și drepturile omului. Totodată, Uniunea Europeană este semnatara mai multor acorduri internaționale care asigură pacea și stabilitatea, iar aderarea Rep. Moldova la comunitatea europeană va constitui un avantaj valoros din punct de vedere juridic și politic, a spus Yaël Braun-Pivet:

„Sper ca să adoptați legile necesare pentru aderarea UE, dar mai ales că veți putea să vă asigurați de efectivitatea și aplicarea acestor legi – ce ia mult timp. Este nevoie de multă voință politică, știu că această voință politică există, și este nevoie de voința și dorința populației, și știu că populația Rep. Moldova își dorește aderarea și este gata să facă anumite eforturi necesare”, a declarat Yaël Braun-Pivet.

Amintim că Rep. Moldova a devenit țară candidată la aderarea la UE, în iunie anul trecut, în perioada președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene,

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău